Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika v máji mierne klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Napriek korunovačným slávnostiam reštaurácie a bary zaznamenali v máji pokles tržieb.

Londýn 13. júla (TASR) - Britská ekonomika sa v máji zmenšila. K poklesu prispel dodatočný deň voľna pri príležitosti korunovácie kráľa Karola III., v dôsledku čoho odvetvia, ako stavebníctvo a financie stratili jeden pracovný deň, oznámil vo štvrtok britský štatistický úrad ONS. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Hrubý domáci produkt (HDP) Spojeného kráľovstva v máji medzimesačne klesol o 0,1 % po raste o 0,2 % v apríli. V apríli ekonomiku podporili vyššie výdavky spotrebiteľov v reštauráciách, baroch a obchodoch.

HDP sa mierne znížil, keďže výrobné odvetvie, produkcia energií a stavebníctvo zaznamenali pokles, pričom niektoré odvetvia ovplyvnilo aj to, že mali k dispozícii o jeden pracovný deň menej ako zvyčajne, uviedol riaditeľ ekonomických štatistík OSN Derek Morgan.

Napriek korunovačným slávnostiam reštaurácie a bary zaznamenali v máji pokles tržieb. Sektor služieb celkovo stagnoval, pričom štrajky mali na aktivitu v ekonomike menší vplyv ako v predchádzajúcom mesiaci.