Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Britskú čokoládovňu Hotel Chocolat kupuje Mars

Na snímke výroba tabulkovej čokolády. FOTO TASR - Martin Baumann Foto: TASR - Martin Baumann

V porovnaní s cenou akcie britskej firmy na záver predchádzajúceho obchodovania to znamená 170-percentnú prémiu.

Londýn 16. novembra (TASR) - Americký cukrovinkársky koncern Mars sa dohodol s britskou čokoládovňou Hotel Chocolat na jej prevzatí. Za kúpu britského výrobcu luxusnej čokolády zaplatí 534 miliónov libier (612,47 milióna eur). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Americký koncern si od akvizície sľubuje prienik na trh s luxusnými čokoládami a Hotel Chocolat, ktorý vznikol zhruba pred 20 rokmi, zasa prísun financií a možnosť rýchlejšej expanzie na medzinárodných trhoch. Ponúknutá cena za akciu spoločnosti Hotel Chocolat predstavuje 375 pencí. V porovnaní s cenou akcie britskej firmy na záver predchádzajúceho obchodovania to znamená 170-percentnú prémiu.

Výrobky Hotel Chocolat sú medzi britskými milovníkmi čokolády veľmi cenené. Firma má po celej Británii 130 obchodov a prostredníctvom dohody o partnerstve pôsobí aj na japonskom trhu. Spoločnosť však uviedla, že výsledky za minulý obchodný rok boli sklamaním a expanzia na zahraničné trhy si vyžaduje vysoké investície. Ako povedal generálny riaditeľ Hotel Chocolat Angus Thirlwell, ktorý bude v biznise pokračovať aj pod Marsom, nový vlastník umožní firme omnoho rýchlejší rast.

"Vieme, že naša značka má u zahraničných spotrebiteľov ohlas, prevádzkové problémy v dodávateľskom reťazci nás však brzdia," povedal Thirlwell. "Spojením s firmou Mars nám zabezpečí omnoho rýchlejší rast na medzinárodných trhoch," dodal.

(1 EUR = 0,87188 GBP)