Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Bulhari sú na vstup do eurozóny pripravení, ale ešte počkajú

Foto: TASR

Bulharsko si chce počkať na výsledky novej politiky dohodnutej v Bruseli a rozhodnúť sa pre vstup do eurozóny v správnom čase.

Brusel 23. júla (TASR) - Bulharsko momentálne nemá záujem o vstup do Európskej menovej únie, uviedol dnes európsky internetový denník EUobserver s odvolaním sa na rozhovor bulharského ministra financií Simeona Djankova pre Financial Times (FT) Deutschland.

Šéf bulharského rezortu financií v rozhovore pre nemecké vydanie známeho finančného periodika zopakoval svoje dávnejšie tvrdenia, že Bulharsko aj napriek tomu, že už spĺňa kritériá pre vstup do eurozóny, sa so vstupom do tohto "klubu" neponáhľa.

"Rozhodli sme sa ešte počkať," povedal Djankov pre FT Deutschland. Hlavným dôvodom je podľa neho súčasná dlhová kríza niektorých krajín eurozóny a tiež rodiaca sa banková a fiškálna únia.

Bulharsko si chce počkať na výsledky novej politiky dohodnutej v Bruseli a rozhodnúť sa pre vstup do eurozóny v správnom čase. Každý členský štát (s výnimkou Dánska a Spojeného kráľovstva, ktoré si vyjednali výnimku) sa musí pripojiť k menovej únii, v nijakej zmluve však nie je zakotvená zmienka o tom, dokedy sa euro musí stať spoločnou menou pre členov EÚ.

Djankov sa netají, že jeho krajina je proti zavedeniu európskych dlhopisov (eurobondov) a v staršom rozhovore (14. 7.) pre nezávislý rakúsky denník Courier uviedol, že Bulharom sa nepáči ani Francúzskom presadzovaný návrh na harmonizáciu daní. V Bulharsku je iba 10-% daň z príjmu, čo je veľké lákadlo pre zahraničné investície a krajina by veľmi nerada prišla o túto kompetitívnu výhodu.