Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Burzoví investori by sa mali pripraviť na rast problémov

Bývalý šéf americkej centrálnej banky Fed Alan Greenspan. Foto: TASR/AP

Akciové trhy v posledných týždňoch začali prešľapovať na mieste. Investori dostávajú z Bieleho domu protichodné informácie.

Washington 20. decembra (TASR) - Alan Greenspan, bývalý šéf Fedu, ktorý plní v Spojených štátoch úlohu centrálnej banky, varoval v stredu (19. 12.) v rozhovore pre televíznu stanicu CNN pred veľkým rastom problémov na americkej akciovej burze v New Yorku.

„Veľmi by prekvapilo, keby sa akciové trhy stabilizovali a potom sa vrátili k vzostupu,“ povedal Greenspan, ktorý pred vyše dvoma desaťročiami upozorňoval na "iracionálnu vitalitu" akciových trhov v období internetovej horúčky. Na začiatku tohto storočia bublina praskla. Mnohé internetové firmy tak rýchlo zanikli, ako rýchlo predtým stúpali.

Teraz v rozhovore s moderátorkou CNN Juliou Chatterleyovou povedal, že akciové indexy by mohli ešte rásť, ale investorov varoval, že ich korekcia bude bolieť.

Akciové trhy v posledných týždňoch začali prešľapovať na mieste. Investori dostávajú z Bieleho domu protichodné informácie. Majú obavy zo stavu rozhovorov o obchode s Čínou a z globálneho hospodárskeho poklesu.

Prezident Donald Trump obvinil Fed, že v októbri spôsobil problémy na burzách a povedal o ňom, že sa mu situácia vymkla spod kontroly. Neskôr sa vyjadril, že Fed „je oveľa väčším problémom než Čína“.

Greenspan sa odvolal na človeka z Bieleho domu, ktorý uviedol, že Trump v súkromí vyjadruje obavy o stav akciových trhov, ale verejne hovorí, že ekonomika je silná. Pred otvorením burzy v utorok (18. 12.) prezident v tvíte varoval vedúcich predstaviteľov Fedu, aby zmiernili tempo rastu základnej úrokovej sadzby centrálnej banky „predtým, ako urobia ďalšiu chybu“.

Akciové trhy sú pod tlakom najmä v dôsledku rastu výnosov amerických dlhopisov. „Na základe histórie z posledných 15 - 20 rokov vieme, že to je hlavný faktor, ktorý tlačí akciové trhy smerom dolu,“ uviedol Greenspan.

Kritici vrátane mnohých ekonómov teraz obviňujú Greenspana, že zapríčinil finančnú krízu v roku 2008. Svojou úrokovou politikou podporoval prehnaný rast cien domov a bytov tým, že veľmi dlho držal na nízkej úrovni základnú sadzbu Fedu.