Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Cena americkej ropy mierne vzrástla, cena Brent klesla

Foto: TASR/AP

Svetové komodity - ropa

Singapur 19. marca (TASR) - Cena americkej ropy dnes ráno mierne vzrástla a predáva sa tesne nad 107 (81,58 eura) za barel. Podporilo ju predovšetkým zvýšenie optimizmu na akciových trhoch.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s aprílovým kontraktom sa dnes o 7.36 SEČ predával po 107,31 USD. To je o 25 centov viac ako v piatok (16.3.) na konci obchodovania newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas piatka posilnil o 1,95 USD a uzavrel na 107,06 USD za barel. Cena ropy Brent dnes ráno klesla o 3 centy na 125,78 USD/barel.

Piatková správa michiganskej univerzity ukázala, že jej index spotrebiteľskej dôvery za február zaostal za očakávaniami analytikov. Hlavnou príčinou boli obavy z vysokých cien benzínu, ktoré počas februára vyskočili o 6 %. Vysoké ceny benzínu môžu utlmiť americkú ekonomiku, keďže spotrebiteľom zostane menej peňazí na ostatné výdavky.

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová v nedeľu (18.3.) vyhlásila, že vyhliadky svetovej ekonomiky sa výrazne zlepšili a už sa nenachádza na okraji priepasti.

Ešte v októbri 2011 sa cena americkej ropy pohybovala okolo 75 USD za barel. K jej zvýšeniu prispel zvýšený optimizmus investorov týkajúci sa vyhliadok americkej ekonomiky a upokojenie situácie v Európe.

V posledných dňoch ceny ropy podporuje predovšetkým rast akciových trhov. Úspešná reštrukturalizácia dlhu Grécka a pozitívne makroekonomické správy z USA totiž prispeli k zvýšeniu rizikového apetítu investorov. Z toho profitujú aj komodity. Okrem toho, ceny čierneho zlata podporujú aj geopolitické riziká v súvislosti so sporom okolo iránskeho jadrového programu.