Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Cena ropy klesla po oznámení USA o tvorbe pracovných miest

Foto: TASR/AP

Tie ukázali, že v ekonomike vzniklo v auguste len 96.000 pracovných miest, čo je podstatne horšie číslo, než trhy pôvodne očakávali.

New York 7. septembra (TASR) - Cena americkej ropy WTI klesla pod 95 USD za barel (159 litrov) po tom, ako americká vláda zverejnila výsledky z trhu práce za minulý mesiac. Tie ukázali, že v ekonomike vzniklo v auguste len 96.000 pracovných miest, čo je podstatne horšie číslo, než trhy pôvodne očakávali.

Analytici oslovení agentúrou Bloomberg predpokladali, že za minulý mesiac vytvorili zamestnávatelia okolo 130.000 pracovných miest, takže výsledný údaj je sklamaním. Miera nezamestnanosti síce klesla na 8,1 % z 8,3 % v júli, no len vďaka tomu, že väčší počet ľudí si prestal prácu hľadať, čím vypadol zo štatistík.

Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla dnes dopoludnia v New Yorku o 59 centov na 94,94 USD (74,72 eura) za barel. Pred zverejnením správy americkým ministerstvom práce cena ropy rástla v reakcii na štvrtkové rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) spustiť nový program nákupu dlhopisov zadlžených krajín eurozóny. Investori sú presvedčení, že tento program prispeje k vyriešeniu dlhovej krízy eurozóny.