Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny benzínov a nafty pred Veľkou nocou stúpli

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spotrebiteľské ceny oboch druhov benzínov počas 12. týždňa dosiahli najvyššie hodnoty od začiatku vlaňajšieho novembra.

Bratislava 28. marca (TASR) - Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov. Vo štvrtok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Spotrebiteľské ceny oboch druhov benzínov počas 12. týždňa dosiahli najvyššie hodnoty od začiatku vlaňajšieho novembra. Stúpla aj cena motorovej nafty, ktorá dosiahla svoje maximum za posledné štyri týždne.

Benzín natural 98 nakupovali spotrebitelia za 1,851 eura za liter, čo bolo o tri centy viac ako v predošlom týždni. Cena benzínu natural 95 bola v medzitýždňovom porovnaní na úrovni 1,635 eura za liter a nafta sa predávala za 1,596 eura. Obe pohonné látky zdraželi o takmer tri centy.

Cena skvapalneného ropného plynu (LPG) mierne stúpla na sumu 0,705 eura za liter. Skvapalnený zemný plyn (LNG) klesol na 1,466 eura za kilogram. Cena stlačeného zemného plynu (CNG) sa nezmenila a ostala na úrovni 1,602 eura za kilogram.

V medziročnom porovnaní bola cena benzínu natural 98 vyššia o 9 %, natural 95 o 8,4 % a nafta o 4,7 %. Plyny používané na pohon motorových vozidiel sa predávali lacnejšie ako pred rokom, a to LNG o 18,5 %, LPG o 6,2 % a CNG o 0,1 %.