Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na ceny komodít majú už dlhší čas negatívny vplyv obavy z ochladenia rastu globálnej ekonomiky. Signalizujú to mnohé ekonomické indikátory z minulých týždňov.

Singapur 11. februára (TASR) - Ceny ropy na začiatku nového obchodného týždňa mierne klesli. Medzi dôvody patria pretrvávajúce obavy zo spomalenia ekonomiky a nárast ťažby v USA.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s marcovým kontraktom sa o 8.16 h SEČ predával po 52,24 USD (46,04 eura). To bolo o 48 centov alebo 0,91 % menej než v piatok (8. 2.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Americká ropa si v piatok pripísala 8 centov alebo 0,2 % a uzavrela na úrovni 52,72 USD za barel. Za celý minulý týždeň však jej cena spadla o 4,6 %. Aprílový kontrakt na severomorskú ropu Brent v pondelok ráno zlacnel o 21 centov alebo 0,34 % na 61,89 USD za barel.

Na ceny komodít majú už dlhší čas negatívny vplyv obavy z ochladenia rastu globálnej ekonomiky. Signalizujú to mnohé ekonomické indikátory z minulých týždňov. Preto viacero renomovaných inštitúcií znížilo svoje prognózy. Spomalenie ekonomiky zhoršuje vyhliadky dopytu po rope, čo má negatívny vplyv na jej ceny.

K tomu je potrebné pripočítať neistotu týkajúcu sa ďalšieho vývoja obchodného sporu medzi USA a Čínou. Americká delegácia cestuje tento týždeň do Pekingu, kde sa bude konať ďalšie kolo rokovaní.

Ťažba v USA rastie, čo má takisto negatívny vplyv na ceny čierneho zlata. Energetické firmy v týždni skončenom 8. februára zvýšili počet aktívnych ropných vrtov o 7 na 854, uviedla v piatok firma Baker Hughes. To bolo druhé zvýšenie za tri týždne. To signalizuje nárast produkcie v USA, ktorá sa už pohybuje na rekordných úrovniach 11,9 milióna barelov denne.

(1 EUR = 1,1346 USD)