Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne klesli, stojí asi 59 USD/barel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obavy z ochladenia ekonomiky sa zintenzívnili, čo má negatívny vplyv na ceny rizikovejších aktív, medzi ktoré patrí aj ropa. Ďalším negatívnym faktorom je nečakaný nárast zásob v USA.

Singapur 28. marca (TASR) - Ceny ropy vo štvrtok ráno nadviazali na stredajší (27. 3.) pokles.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júlovým kontraktom sa vo štvrtok ráno o 8.39 h SEČ predával po 59,13 USD (52,51 eura). To bolo o 28 centov alebo 0,47 % menej než v stredu na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Americká ropa počas stredy stratila 53 centov alebo 0,9 % a uzavrela na úrovni 59,41 USD za barel. Májový kontrakt na severomorskú ropu Brent vo štvrtok ráno zlacnel o 24 centov alebo 0,35 % na 67,62 USD za barel.

Obavy z ochladenia ekonomiky sa zintenzívnili, čo má negatívny vplyv na ceny rizikovejších aktív, medzi ktoré patrí aj ropa. Ďalším negatívnym faktorom je nečakaný nárast zásob v USA. Podľa stredajšej správy amerického ministerstva energetiky ropné rezervy v USA v týždni skončenom 22. marca stúpli o 2,8 milióna barelov. Analytici počítali s poklesom.

Ruský minister energetiky Alexander Novak sa na budúci týždeň v Moskve stretne s venezuelským ministrom energetiky Manuelom Quevedom, informovala ruská tlačová agentúra Interfax. Venezuela, ktorá je dôležitým producentom čierneho zlata a členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), sa musí vyrovnávať v hlbokou politickou a ekonomickou krízou. Nedávne výpadky prúdu údajne zasiahli aj dôležité prekladiská ropy.

(1 EUR = 1,1261 USD)