Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy pokračujú v poklese, investori sa obávajú prehĺbenia krízy

Foto: TASR/AP

Jedným z významných faktorov zhoršenia nálady na trhu bolo utorkové vyhlásenie španielskeho premiéra Mariana Rajoya, že jeho vláda sa ešte nerozhodla, či požiada o finančnú pomoc.

Singapur 3. októbra (TASR) - Ceny ropy pokračujú v poklese. Americká ropa WTI sa obchoduje pod úrovňou 92 USD (71,15 eura) za barel. Príčinou oslabenia čierneho zlata sú obavy z ekonomických turbulencií v Európe, Číne a USA.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s novembrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.59 SELČ predával po 91,71 USD. To je o 18 centov menej ako v utorok (2.10.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka oslabil o 59 centov a uzavrel na úrovni 91,89 USD za barel. Novembrový kontrakt na ropu Brent dnes zlacnel o 45 centov na 111,12 USD/barel.

Investori sa naďalej obávajú prehlbovania európskej dlhovej krízy. Jedným z významných faktorov zhoršenia nálady na trhu bolo utorkové vyhlásenie španielskeho premiéra Mariana Rajoya, že jeho vláda sa ešte nerozhodla, či požiada o finančnú pomoc. Poprel tak mediálne správy, podľa ktorých mal Madrid podať oficiálnu žiadosť o pomoc už najbližší víkend.

Ďalším negatívnym faktorom je spomalenie Číny, ktorá je veľkým dovozcom čierneho zlata. Utlmenie rastu ekonomiky totiž obmedzí dopyt po rope a ďalších energiách.