Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy stagnujú

Foto: TASR/AP

Predaj áut v USA však v auguste prudko vzrástol, čo signalizuje zvýšenie spotreby čierneho zlata v najväčšej svetovej ekonomike.

Singapur 5. septembra (TASR) - Ceny ropy dnes ráno prakticky stagnovali. V utorok (4. 9.) ich stlačili negatívne makroekonomické údaje z amerického priemyselného sektora. Predaj áut v USA však v auguste prudko vzrástol, čo signalizuje zvýšenie spotreby čierneho zlata v najväčšej svetovej ekonomike.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.35 SELČ predával po 95,25 USD (75,72 eura). To je o 5 centov menej ako v utorok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka oslabil o 1,17 USD na 95,30 USD za barel. Októbrový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 14 centov na 114,04 USD/barel.

Trhy v utorok sklamali aktuálne údaje z amerického priemyselného sektora. Index nákupných manažérov inštitútu ISM, ktorý meria aktivitu v priemysle, klesol v auguste na 49,6 bodu zo 49,8 bodu v júli, pričom ekonómovia počítali s jeho zvýšením.

Negatívnu správu z amerického priemyslu však kompenzovali čísla o predaji áut v USA. Odbyt v auguste vyskočil o 20 % na 1,3 milióna vozidiel, informovala spoločnosť Autodata Corp.

Náladu na trhu s energiou tiež podporujú očakávania, že USA, Čína aj Európa prijmú čoskoro ďalšie opatrenia na podporu ekonomiky.