Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v piatok prudko vzrástli

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Saudskej Arábii sa aj napriek odporu Iránu podarilo presvedčiť ostatné štáty, aby sa zaviazali k nešpecifikovanému zvýšeniu ťažby.

New York 24. júna (TASR) - Ceny ropy v piatok (22. 6.) prudko vzrástli. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa síce dohodla na zvýšení ťažby, ale nebolo úplne jasné o koľko.

Saudskej Arábii sa aj napriek odporu Iránu podarilo presvedčiť ostatné štáty, aby sa zaviazali k nešpecifikovanému zvýšeniu ťažby. Ceny čierneho zlata napriek tomu výrazne vyskočili. Obchodníci totiž predpokladajú, že niektoré štáty, ako Nigéria a Líbya, nezvýšia produkciu v požadovanej miere.

Cena americkej ropy WTI s augustovým kontraktom v piatok stúpla o 3,04 USD alebo 4,64 % a uzavrela na úrovni 68,58 USD (58,88 eura) za barel (159 litrov). Za celý uplynulý týždeň americká ropa zdražela o 5 %. Cena augustového kontraktu na severomorskú ropu Brent v piatok vzrástla o 2,50 USD alebo 3,42 % na 75,55 USD za barel.

Piatková správa firmy Baker Hughes ukázala, že počet aktívnych ropných vrtov v USA v uplynulom týždni klesol o 1 na 862. To bolo prvé zníženie za vyše dva mesiace.