Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli, americká WTI sa obchoduje nad 97 USD za barel

Foto: TASR/AP

Dôvodmi sú slabý dolár, geopolitické napätie na Blízkom východe a slabé makroekonomické údaje z Číny, ktoré podporili očakávania, že Peking prijme opatrenia na podporu ekonomiky.

Singapur 4. septembra (TASR) - Ceny ropy dnes ráno vzrástli. Americká WTI sa obchoduje nad úrovňou 97 USD (77,18 eura) za barel a ropa Brent tesne pod hranicou 116 USD za barel. Dôvodmi sú slabý dolár, geopolitické napätie na Blízkom východe a slabé makroekonomické údaje z Číny, ktoré podporili očakávania, že Peking prijme opatrenia na podporu ekonomiky. Trhy tiež dúfajú, že centrálne banky v USA a eurozóne prijmú ďalšie monetárne stimuly.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa o 07.58 h SELČ predával po 97,15 USD. To je o 68 centov viac ako v pondelok (3.9.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas piatka (31.8.) vyskočil o 1,85 USD a uzavrel na newyorskej komoditnej burze na 96,47 USD za barel. V pondelok boli pre sviatok v USA americké burzy zatvorené. Októbrový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 15 centov na 115,93 USD/barel.

Očakávania, že Európska centrálna banka prijme na svojom štvrtkovom (6.9.) zasadnutí ďalšie opatrenia na boj s dlhovou krízou, podporili kurz eura voči doláru. Kurz spoločnej európskej meny sa aktuálne nachádza nad hranicou 1,26 USD/EUR. Posilnenie eura spôsobilo zdraženie ropy, ktorá sa obchoduje v dolároch.