Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli o vyše 1 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s novembrovým kontraktom sa o 8.29 h SELČ predával po 58,72 USD.

Singapur 23. septembra (TASR) - Ceny ropy v pondelok ráno stúpli o vyše 1 %. Cena americkej ropy WTI sa pohybuje okolo 59 USD (53,49 eura) za barel. Dôvodom sú pochybnosti, ako rýchlo dokáže Saudská Arábia obnoviť ťažbu po útokoch na jej ropné zariadenia. Okrem toho napätie na Blízkom východe zostáva vysoké.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s novembrovým kontraktom sa o 8.29 h SELČ predával po 58,72 USD. To bolo o 63 centov alebo 1,08 USD viac ako v piatok (20. 9.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Predtým sa cena WTI vyšplhala až na 59,39 USD za barel. Novembrový kontrakt na severomorskú ropu Brent zdražel o 74 centov alebo 1,15 % na 65,02 USD za barel.

Aj napriek snahám Saudskej Arábie o upokojenie globálnych trhov uistením, že po útokoch z polovice septembra dokáže do konca tohto mesiaca obnoviť plnú ťažbu, obchodníci a zákazníci zostávajú skeptickí. Útoky na kľúčové zariadenia spôsobili zastavenie približne polovice produkcie ropy Saudskej Arábie.

Napätie na Blízkom východe sa od útokov zvýšilo a Pentagon nariadil nasadenie dodatočných amerických síl v Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v nedeľu (22. 9.) povedal, že americkí vojaci sú v regióne na "odstrašenie a obranu" a že Washington sa chce vyhnúť vojne s Iránom.

"Aj keď sa vyhneme vojne s Iránom, zostávajú vážne pochybnosti, týkajúce sa bezpečnosti saudských dodávok," uviedli experti Moody’s Analytics vo svojej správe.