Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Česi ročne nakradnú v obchodoch tovar za 10 miliárd korún

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa údajov spoločnosti SSI Group, ktorá zaisťuje bezpečnosť mnohých obchodných centier v ČR, kriminalita páchaná zlodejmi zapríčiňuje 38 percent škôd, zatiaľ čo zamestnanecká 39 percent.

Praha 18. marca (TASR) - V českých obchodných reťazcoch, ale aj v menších predajniach sa ročne ukradne tovar v hodnote 10 miliárd korún (390 miliónov eur). Najväčšie straty však nespôsobujú zlodeji, ale samotní zamestnanci obchodov, informoval v pondelok spravodajský server Novinky.cz.

Podľa údajov spoločnosti SSI Group, ktorá zaisťuje bezpečnosť mnohých obchodných centier v ČR, kriminalita páchaná zlodejmi zapríčiňuje 38 percent škôd, zatiaľ čo zamestnanecká 39 percent. Na treťom mieste sú straty v rámci dodávateľského reťazca, ktoré sa na škodách obchodníkov podieľajú zhruba siedmimi percentami.

Novinky.cz citovali dobre informovaný zdroj, podľa ktorého hodnota krádeží dosahuje až jedno percento z tržieb obchodov. Tie sa v ČR - s výnimkou automobilov - pohybujú okolo jedného bilióna korún ročne.

Najčastejšie sa kradnú kvalitné potraviny, alkohol, luxusné cukrovinky, exkluzívna káva, drahé salámy, kozmetika a oblečenie.

Väčšie škody zapríčiňujú krádeže organizované, do ktorých sú častejšie zapojení pracovníci so znalosťou interných procesov. Ide napríklad o fiktívne prevzatie tovaru od prepravcu či úmyselné nemarkovanie výrobkov.

Neorganizované spontánne krádeže sa, naopak, vyznačujú oveľa väčšou pestrosťou v spôsobe vykonania. Ak sa drobné krádeže nazbierajú, môže jeden obchod prísť ročne o státisíce až milióny korún.

V poslednom čase sa na krádeže špecializujú celé gangy s presnými úlohami: jeden zlodej odláka pozornosť, zatiaľ čo iní prebaľujú tovar, zbavujú ho ochranných prvkov alebo prenášajú cez pokladňu. Členovia gangov sú pritom veľmi dobre vybavení proti bezpečnostným opatreniam obchodov.

"Niektoré veľké obchodné jednotky zažívajú tieto nájazdy v takom rozsahy, že tieto škody za jednu hodinu dosiahnu aj výšku 80.000-100.000 korún," uviedol predstaviteľ SSI Group Michal Cícer, ktorého citovali Novinky.cz.