Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Česko by mohlo vyšším zdanením bohatých získať 5 miliárd Kč

V televíznych Otázkach Václava Moravca to povedal minister financií Miroslav Kalousek, podľa ktorého majú 30-% sadzbe podliehať príjmy nad strop sociálneho poistného, teda nad 100. 000 Kč ročne.

Praha 18. marca (TASR) - Česko by mohlo vyšším zdanením bohatých získať až päť miliárd korún (203,99 milióna eur) ročne. V televíznych Otázkach Václava Moravca to povedal minister financií Miroslav Kalousek, podľa ktorého majú 30-% sadzbe podliehať príjmy nad strop sociálneho poistného, teda nad 100.000 Kč ročne. Informuje o tom na svojej internetovej stránke český denník Mladá fronta Dnes.

Podľa ministra v období, keď štát dočasne zmrazí alebo spomalí valorizáciu dôchodkov, by zároveň aj vysokopríjmové skupiny mali prispievať viac do štátnej pokladnice.

Podobný návrh nie je bleskom z čistého neba, premiér a minister financií prvýkrát takúto možnosť spomenuli koncom februára. Vtedy ale ešte nepovedali, koľko by to štátu mohlo vyniesť.

Minister Kalousek je ochotný rokovať o tom, či Česko zvýši daň pre bohatých na 30 alebo 32 %. Daň z príjmu fyzických osôb v susednej krajine je momentálne na úrovni 15 % a v rámci daňovej reformy sa má od roku 2015 zvýšiť na 19 %.

Nové zdanenie vyšších príjmov má byť súčasťou ďalšieho kola vládnych reforiem.