Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Česko si vytvorí zásoby jadrového paliva až na päť rokov

Foto: TASR/AP

Existencia rezerv jadrového paliva by mohla zvýšiť šance česko-ruského konzorcia Škoda JS s Rosatomom v tendri na rozšírenie Temelína, ktorého hodnota bude mnoho desiatok miliárd Kč.

Praha 23. júla (TASR) - Česká republika si vytvorí zásoby paliva pre jadrové elektrárne na štyri až päť rokov, aby sa poistila proti prípadnému výpadku jeho dodávok a posilnila si tak svoju energetickú bezpečnosť.

Investícia do strategických rezerv ju bude stáť asi 3 miliardy Kč (117,33 milióna eur) v prípade, ak si ich vytvorí na štyri roky. Ministerstvo priemyslu už začalo rokovať s prevádzkovateľom jadrových elektrární - spoločnosťou ČEZ.

Minister priemyslu Martin Kuba uviedol, že pokiaľ chce Česko dosiahnuť v budúcnosti 55-% podiel elektriny vyrobenej z jadra, logicky musí mať určitú zásobu paliva.

ČR má už štátne strategické rezervy ropy, ale nie plynu a jadrového paliva. Minister potvrdil, že úloha vytvoriť zásoby paliva pre jadrové elektrárne bude súčasťou koncepcie, ktorú chce jeho úrad schváliť do konca augusta.

V súčasnosti všetko palivo pre elektrárne v Temelíne a Dukovanoch dodáva ruská firma Tvel. V prípade dvoch ďalších jadrových blokov na juhu Čiech ho má zabezpečovať deväť rokov víťaz temelínskeho tendra na dostavbu elektrárne. Prevádzkovateľ atómiek si teraz kupuje palivo len na rok dopredu.

Existencia rezerv jadrového paliva by mohla zvýšiť šance česko-ruského konzorcia Škoda JS s Rosatomom v tendri na rozšírenie Temelína, ktorého hodnota bude mnoho desiatok miliárd Kč.

Nízke zásoby jadrového paliva môžu znamenať slabšiu energetickú bezpečnosť štátu, ale vytvorenie dlhodobých rezerv sa spája s ekonomickými rizikami. Upozornila na to šéfka Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová. Palivo sa totiž vyvíja. A ak dodávateľ vyvinie palivo s lepšími parametrami, prevádzkovateľa vystaví dileme, či pred novým nákupom spotrebuje staré zásoby, alebo ich radšej lacnejšie predá. Z čisto ekonomického hľadiska by tak bolo lepšie držať rezervy napríklad len na 12 mesiacov. Informoval o tom český denník E15.