Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Česko zostáva jedinou krajinou EÚ, ktorá neratifikovala euroval

Prezident Českej republiky Václav Klaus sa rozhodol nepodpísať doplnok Lisabonskej zmluvy o eurovale. Foto: TASR

Vyzeráme opäť ako šašovia v Európe, reagoval minister zahraničných vecí ČR a jeden z kandidátov na prezidenta Karel Schwarzenberg.

Praha 7. decembra (TASR) - Na rozhodnutie prezidenta ČR Václava Klausa nepodpísať doplnok Lisabonskej zmluvy, ktorý sa týka nového záchranného fondu eurozóny, reagovali s rozladením predseda vlády ČR Petr Nečas i šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg. Podľa ich slov ide o zbytočné gesto, ktoré skôr poškodí obraz ČR v Európe. Informovali o tom internetové servery Lidovky.cz a iDNES.cz.

"Tieto valy považujem za obludnú, nezmyselnú, absurdnú vec a ja ich podpisovať rozhodne nebudem," vyhlásil najvyšší český predstaviteľ na stretnutí týždenníka Euro so špičkovými manažérmi. Klaus tak reagoval na štvrtkovú výzvu českého Senátu, aby podpísal dokument, ktorý prešiel už ratifikačným procesom vo všetkých členských štátoch Európskej únie.

"Je to hlúpe, pretože sme jediní, ktorí to nepodpísali. Vyzeráme opäť ako šašovia v Európe," reagoval minister zahraničných vecí ČR a jeden z kandidátov na prezidenta Karel Schwarzenberg.

Premiér Petr Nečas sa nechal počuť, že prezidentov krok je zbytočný a komplikuje situáciu partnerov v eurozóne. "Nás sa to nijako nedotýka, nijako nás to nezväzuje, ani nezaväzuje," poznamenal a dodal: "Mechanizmus EMS existuje od októbra. Tu ide iba o úpravu článku 136 Lisabonskej zmluvy, ktorá spätne umožňuje jeho vytvorenie".

Slová českého premiéra nepriamo potvrdil v Bruseli aj hovorca Európskej komisie Simon O'Connor, ktorý pripomenul, že ČR nemusí ratifikovať zmluvu o EMS, čo je medzinárodný dokument podpísaný všetkými krajinami eurozóny, vrátane Slovenska. Ukončenie procesu ratifikácie v ČR nemá podľa O'Connora na fungovanie EMS žiadny vplyv, pretože ide o zmluvu, ktorá už platí.

Aj expremiér Jan Fischer, jeden z favoritov blížiacich sa prezidentských volieb, odpovedal kladne na otázku, či by dokument podpísal. "Rešpektoval by som ústavné pravidlá i nález Ústavného súdu ČR," dodal.

Väčšina ďalších reakcií z českej politickej i ekonomickej sféry sa zhoduje na tom, že neukončenie ratifikácie v ČR nebude mať priamy dopad na fungovanie zmluvy o EMS, ktorá sa de facto už napĺňa, ale môže sa prejaviť v pochybnostiach o dôveryhodnosti ČR u jej európskych partnerov.