Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

ČEZ už obmedzí podnikanie aj v Rumunsku

Akcie ČEZ klesli od začiatku roka o 17 % a vlani zaznamenali 13-% pokles.

Bukurešť/Praha 6. apríla (TASR) - Českému energetickému koncernu ČEZ horí na Balkáne pôda pod nohami. Rumunská vláda podľa správy agentúry Bloomberg vo štvrtok (4.4.) rozhodla, že od roku 2014 obmedzí podporu zelenej energie. Opatrenie sa bude vzťahovať aj na vyplácanie subvencií sprevádzkovaných veterných parkov a fotovoltických kapacít. ČEZ má v Rumunsku veľký veterný park.

Hovorca ČEZ Ladislav Kříž americkej agentúre v piatok uviedol, že najväčší stredoeurópsky energetický koncern v budúcnosti zameria svoje podnikanie do Poľska. V Rumunsku zostávajú možnosti ďalších investícií v ekologickej energetike len v teoretickej rovine.

Markus Vrieling, výkonný manažér maklérskej spoločnosti RESbroker International, ktorá sa zameriava na sektor solárnych a veterných elektrární, o rozhodnutí bukureštskej vlády povedal, že "dôveryhodnosť Rumunska klesla na nulu". Niekoľko klientov brokerskej spoločnosti už zrušilo svoje investície v sektore, alebo dalo pokyn nezvyšovať ich.

ČEZ vlani v októbri začal rozhovory o rozšírení výkonu svojho 600-megawattového parku v Dobrudžskej župe. Do roku 2016 plánoval zvýšiť výkon svojich ekologických kapacít o 1000 megawattov (MW).

Rumunské ministerstvo hospodárstva uviedlo, že v polovici marca dosiahol inštalovaný výkon veterných parkov 2117 MW a solárnych elektrární 85 MW. V roku 2005 bol ich spoločný inštalovaný výkon 1 MW.

Vlani prišiel ČEZ o podnikateľskú licenciu v Albánsku a v uplynulých dvoch mesiacoch sa masovými protestmi domáhali v uliciach veľkých miest rovnakého rozhodnutia proti českému a ďalším zahraničným distribučným spoločnostiam v krajine aj Bulhari. Verdikt sofijského energetického regulačného úradu by mal byť známy v najbližších týždňoch.

Akcie ČEZ klesli od začiatku roka o 17 % a vlani zaznamenali 13-% pokles.

Vo februári vedenie ČEZ informovalo, že sa viac sústredí na Poľsko, v ktorom chce vybudovať veterný park s inštalovaným výkonom 760 MW.