Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Čína požaduje od USA zrušenie ciel, aby sa dosiahla obchodná dohoda

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obchodná vojna medzi dvomi najväčšími svetovými ekonomikami už trvá približne 1,5 roka.

Peking 17. októbra (TASR) - Čína vo štvrtok zdôraznila, že USA musia zrušiť clá, aby krajiny mohli dosiahnuť konečnú obchodnú dohodu.

"Čínske stanovisko, zásady ani cieľ týkajúci sa obchodných rokovaní medzi Čínou a USA sa nikdy nezmenili," uviedol hovorca ministerstva obchodu Kao Feng na tlačovej konferencii. "Konečným cieľom oboch strán pri rokovaniach je ukončenie obchodnej vojny, zrušenie všetkých dodatočných ciel," povedal Kao. "To je dobré pre Čínu, dobré pre USA a dobré pre svet."

Obchodná vojna medzi dvomi najväčšími svetovými ekonomikami už trvá približne 1,5 roka. Obe strany vzájomne prijali clá na dovoz veľkého objemu tovarov. Posledné kolo obchodných rokovaní sa skončilo minulý týždeň vo Washingtone, pričom obe strany ohlásili predbežnú čiastočnú dohodu, ktorá by mala zaistiť dočasné prímerie v obchodnej vojne. USA odložili zavedenie ďalších ciel, tie mali začať platiť v utorok (15. 10.).

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že čiastočná dohoda by mala byť formulovaná a pripravená na podpis v priebehu 3 týždňov a že bude riešiť obavy týkajúce sa dodržiavania práv duševného vlastníctva a finančných služieb. Trump takisto tvrdil, že Čína nakúpi poľnohospodárske produkty z USA za 40 miliárd až 50 miliárd USD.

Kao vo štvrtok tento objem nepotvrdil, povedal však, že čínske firmy zvýšia nákupy poľnohospodárskych produktov z USA podľa potrieb čínskeho trhu a na základe trhových princípov.