Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Čínsky prezident: Peking sa nikdy nebude usilovať o hegemóniu

Čínsky prezident Si Ťin-pching, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Snaha Pekingu o dosiahnutie dominantného postavenia v sfére špičkových moderných technológií do roku 2025 prispela výraznou mierou k nárastu napätia vo vzťahoch s USA.

Peking 18. decembra (TASR) - Peking sa nebude napriek svojej ekonomickej sile snažiť dosiahnuť postavenie svetového hegemóna. Vyhlásil to v utorok čínsky prezident Si Ťin-pching v príhovore pri príležitosti 40. výročia začatia trhových reforiem čínskej ekonomiky. Informovala o tom agentúra AP.

Prezident Si vo svojom prejave uviedol, že hoci sa Čína neustále približuje "k centru medzinárodného diania", krajina sa nebude usilovať o "hegemóniu" a jej bezpečnostná stratégia má aj naďalej výhradne obranný charakter.

Snaha Pekingu o dosiahnutie dominantného postavenia v sfére špičkových moderných technológií do roku 2025 prispela výraznou mierou k nárastu napätia vo vzťahoch s USA a k vypuknutiu obchodnej vojny dvoch najväčších svetových ekonomík.

Na začiatku decembra sa americký prezident Donald Trump v snahe vytvoriť priestor pre rokovania týkajúce sa amerických výhrad voči technologickej politike Pekingu rozhodol na 90 dní pozastaviť ďalšie zvyšovanie ciel na import z Číny.