Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Čistením odpadových vôd SR každoročne ušetrí minimálne 2 miliardy eur

Čistička odpadových vôd, ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Táto hodnota predstavuje náklady, ktoré by vznikli v prípade znečistenia.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Čistenie odpadových vôd pomáha životnému prostrediu, chráni zdravie ľudí a má aj pozitívny vplyv na hospodárstvo. Inštitút environmentálnej politiky (IEP) pri Ministerstve životného prostredia (MŽP) SR odhaduje, že len environmentálny prínos čistenia je 2 miliardy eur ročne.

Táto hodnota predstavuje náklady, ktoré by vznikli v prípade znečistenia. Odstránenie dusíka a fosforu z odpadových vôd chráni slovenskú biodiverzitu, keďže zabraňuje premnoženiu rias. Znižuje sa aj kontaminácia vodných tokov nebezpečnými látkami z odpadových vôd, čo má okrem environmentálnych aj zdravotné výsledky. Rekreácia pri vodných tokoch a pitie vody je bezpečnejšie, menej ľudí sa napríklad nakazí vodou prenosnými chorobami.

Vedľajšie produkty z čistenia sa okrem toho dajú ekonomicky zhodnotiť. "Na Slovensku sa takmer 25 percent čistiarenského kalu kompostuje a ďalej využíva. Asi polovica slovenského bioplynu z čistiarní sa využije na výrobu elektriny. Ďalších 40 percent bioplynu sa spáli na výrobu tepla," konštatuje IEP.

Napriek týmto benefitom je na Slovensku najmenší podiel domácností pripojených na kanalizáciu z celej V4. Od roku 1990 do roku 2016 sa podiel pripojených domácností na Slovensku zvýšil z 50 na 66 percent. Nepripojení obyvatelia žijú najmä v menších obciach. Od marca platí nová legislatíva, ktorá zaviedla hraničný termín 31. decembra 2021, dokedy sú občania povinní pripojiť svoje nehnuteľnosti na verejnú kanalizáciu.