Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Citigroup plánuje vytvoriť v Londýne centrum pre inovácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Británia je v súčasnosti domovom najväčšieho počtu bánk a poisťovní na svete.

Londýn 12. februára (TASR) - Americká veľkobanka Citigroup plánuje vytvoriť v Londýne centrum pre inovácie. Ide o prvé veľkú investíciu významnej americkej banky v britskej metropole od referenda o brexite v júni 2016. Informovali o tom cez víkend hospodárske noviny Financial Times (FT).

Citi v prvom kole prijme do nového centra 60 odborníkov na technológie, povedal pre FT James Cowles, riaditeľ banky pre Európu, Blízky východ a Afriku (EMEA).

V londýnskom centre Citi bude tiež centrála EMEA a ďalšie divízie a zamestnanci banky, čo prestavuje významnú podporu pre britský sektor finančných služieb pred brexitom.

Predstavitelia Európskej únie (EÚ) odmietli návrh londýnskeho finančného centra, aby budúca dohoda o voľnom obchode s Britániou zahŕňala aj sektor služieb. Uštedrili tým tvrdú ranu tomuto významného odvetviu ostrovnej ekonomiky, ktoré dúfalo, že si po brexite udrží prístup na jednotný trh.

Británia je v súčasnosti domovom najväčšieho počtu bánk a poisťovní na svete.

Približne 6 biliónov eur, alebo 37 % európskych finančných aktív je spravovaných v Londýne, čo je takmer dvojnásobok sumy, ktorú spravuje najbližší rival britskej metropoly - Paríž.

Ďalšia americká veľkobanka, JPMorgan Chase naopak uviedla, že by mohla presunúť viac ako 4000 pracovných miest z Británie do EÚ, ak rokovania o brexite prinesú odlišné pravidlá a obmedzia jej prístup na trh EÚ.

Krátko po oficiálnom odchode Británie z EÚ, ktorý je naplánovaný na 29. marca 2019, presunie JPMorgan Chase na kontinent 500 až 1000 pracovných miest.

Prieskum vlani v septembri odhalil, že finančný sektor v Spojenom kráľovstve stratí približne 10.000 pracovných miest, ktoré sa presunú do EÚ alebo vytvoria v zámorí v nasledujúcich rokoch po brexite, ak ostrovné inštitúcie stratia prístup na európsky jednotný trh.