Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dlhy niektorých krajín sú vyššie, ako sa čakalo, kvôli úverom Číny

ilustračná snímka Foto: business-standard.com

Aj investorom nekompletné informácie sťažujú investičné rozhodnutia. Môžu tak podhodnotiť mieru rizika pri poskytovaní peňazí takýmto krajinám.

Peking 15. júna (TASR) - Pôžičky Číny iným krajinám sú podľa analytikov podstatne vyššie, ako je známe. Čína totiž úvery často poskytuje tajne, čoho výsledkom je "skrytý dlh," ktorý, navyše, neustále rastie. To môže spôsobiť ekonomike nemalé problémy.

Nedostatočná transparentnosť v tejto oblasti nepriaznivo vplýva na činnosť medzinárodných finančných organizácií ako Medzinárodný menový fond (MMF) a Svetová banka, uviedla profesorka na Kennedyho škole štátnej správy pri Harvardovej univerzite Carmen Reinhartová, ktorú citovala stanica CNBC. Ako povedala v máji na investičnom fóre v Singapure, "nástup Číny ako svetového veriteľa so sebou zároveň nesie vysoký objem skrytého dlhu. Ten znamená, že krajiny si od Číny požičiavajú, o tomto dlhu však nemá záznam ani Medzinárodný menový fond (MMF), ani Svetová banka. Vzniká tak dojem, že skutočný dlh týchto krajín je nižší".

MMF a Svetová banka potom majú problém pri vypracovávaní analýz o udržateľnosti dlhu, dodala Reinhartová. Správy zahrnujú analýzu dlhovej záťaže a vypracovanie odporúčaní v oblasti úverovej stratégie, ktorá by obmedzila riziko vysokej zadlženosti.

"To znamená, že ak MMF pracuje na udržateľnosti dlhu napríklad pre Pakistan, dokiaľ nevie, koľko Pakistan dlhuje Číne, pripravuje tieto opatrenia naslepo," dodala Reinhartová. Oficiálne štatistiky o objeme dlhov jednotlivých krajín zahrnujú podľa Reinhartovej iba zhruba polovicu všetkých úverov, ktoré Peking poskytol iným štátom.

Aj investorom nekompletné informácie sťažujú investičné rozhodnutia. Môžu tak podhodnotiť mieru rizika pri poskytovaní peňazí takýmto krajinám.

Reinhartová dodala, že od roku 2001 sa mnohé z úverov, ktoré Čína potichu poskytla iným krajinám, museli reštrukturalizovať. K takýmto štátom patria Srí Lanka, Ukrajina, Venezuela, Ekvádor, Bangladéš či Kuba.

Jedným z príkladov poskytovania utajených úverov zo strany Číny sú pôžičky pre Venezuelu denominované v bareloch ropy. Poukázal na to ešte minulý rok David Malpass, ktorý je v súčasnosti šéfom Svetovej banky, vtedy však pracoval na americkom ministerstve financií. "Takto zamaskovali skutočný objem financií, ktorý Čína poskytla predstaviteľom Venezuely a ktoré by obyvatelia krajiny mali Číne v budúcnosti splatiť," povedal Malpass.