Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Dôchodky sa v roku 2019 zvýšia o 2,6 % mesačnej sumy dôchodku

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Starobný dôchodok vyplácaný v plnej sume stúpne minimálne o 8,70 eura, ak je vyplácaný v sume jednej polovice, tak sa zvýši minimálne o 2,70 eura.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Dôchodky sa v roku 2019 zvýšia o 2,6 % mesačnej sumy dôchodku, najmenej však o pevnú sumu určenú ako 2 % z priemernej mesačnej sumy príslušného druhu dôchodku, ktorú vykázala Sociálna poisťovňa k 30. júnu 2018. Uviedla to v piatok riaditeľka odboru metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne (SP) Michaela Putecová.

Starobný dôchodok vyplácaný v plnej sume stúpne minimálne o 8,70 eura, ak je vyplácaný v sume jednej polovice, tak sa zvýši minimálne o 2,70 eura. Vdovský a vdovecký dôchodok vyplácaný v plnej sume stúpne minimálne o 5,60 eura a v prípade, ak bude vyplácaný v jednej polovici, tak sa zvýši o 2,50 eura, uviedla príklady Putecová. „O každom zvýšení vydá SP rozhodnutie, dôchodcovia ich dostanú pred tým, ako bude dôchodok vyplatený,“ konštatovala s tým, že o zvýšenie dôchodku netreba žiadať. Zvýšené dôchodky budú prvýkrát vyplatené v termíne za január 2019 aj s doplatkom zvýšenia od 1. januára 2019 do dňa predchádzajúceho výplatného termínu v januári 2019.

Putecová pripomenula, že podľa zákona sa valorizácia pripočítava k pôvodnému nezvýšenému dôchodku na sumu minimálneho dôchodku. „Pripočíta sa valorizácia k pôvodne priznanému starobnému dôchodku a takto valorizovaný dôchodok sa porovná so sumou, ktorú zákon garantuje ako minimálnu hranicu dôchodkového príjmu a ktorá bude platiť od roku 2019,“ vysvetlila. Sociálna poisťovňa sumy porovná a v súlade so zákonom vyplatí dôchodok v sume, ktorá je vyššia.

Od 1. januára nadobudne účinnosť právna úprava stanovenia dôchodkového veku, ktorá ho upravuje v rokoch a mesiacoch a vzťahuje sa na poistencov narodených po 31. decembri 1956. Dôchodkový vek dosiahnu poistenci narodení v roku 1957 po dovŕšení 62 rokov a šiestich kalendárnych mesiacov. Sociálna poisťovňa pripravila kalkulačku na určenie dôchodkového veku pre ročníky 1957 až 1960 a je na webovej stránke SP.

Od začiatku roka sa zvyšuje aj minimálny, aj maximálny vymeriavací základ. „Nový minimálny vymeriavací základ je 477 eur. Suma poistného z tohto nového minimálneho vymeriavacieho základu je pre povinne poistenú samostatne zárobkovo činnú osobu (SZČO) 158,11 eura,“ povedal vedúci odboru poistného SP z pobočky Bratislava Michal Oman. Informácie o zmenách dostanú živnostníci listom alebo elektronicky. Nový maximálny vymeriavací základ je 6678 eur a suma poistného z neho vypočítaná pre povinne poistenú SZČO je 2213,75 eura.