Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Britský easyJet odstúpil z rokovaní o záchrane Alitalie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pôvodne mala britská firma do talianskej spoločnosti investovať spolu s americkými aerolíniami Delta Air Lines.

Rím 18. marca (TASR) - Vyhliadky talianskej leteckej spoločnosti Alitalia sa opäť zhoršili, keď britská nízkonákladová letecká spoločnosť easyJet oznámila, že odstupuje z rozhovorov o záchrane talianskeho prepravcu. Britská firma tak urobila len dva týždne pred posledným termínom na záchranu Alitalie. Pôvodne mala do talianskej spoločnosti investovať spolu s americkými aerolíniami Delta Air Lines.

Alitalia zápasí s finančnými problémami vyše desaťročie. Spoločnosť bola na pokraji bankrotu trikrát za 11 rokov a zisk naposledy zaznamenala v roku 2002. V roku 2017 požiadala vládu o zaradenie pod zvláštnu správu po tom, ako jej zamestnanci odmietli plán reštrukturalizácie. Odvtedy ju pri živote udržuje preklenovací úver v objeme 900 miliónov eur. Spoločnosť má však čas len do konca marca, čo je posledný termín na predloženie záchranného plánu.

"Po rokovaniach s (potenciálnymi partnermi) Ferrovie Dello Stato a Delta Air Lines sa easyJet rozhodol, že sa z tohto procesu stiahne," oznámila britská firma. Je tak ďalšou, ktorá mala pôvodne záujem, ale potom sa z procesu záchrany Alitalie stiahla. Pred britskou spoločnosťou to urobili nemecké aerolínie Lufthansa. Tie uviedli, že v prípade partnerstva so štátom kontrolovanými firmami do Alitalie investovať nebudú.