Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Dôvera investorov vo švajčiarsku ekonomiku v apríli klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index dôvery investorov sa v apríli znížil na 7,2 bodu zo 16,7 bodu v marci.

Zürich 25. apríla (TASR) - Dôvera investorov a analytikov vo švajčiarsku ekonomiku tento mesiac výrazne klesla, na najnižšiu úroveň od októbra 2016. Ukázali to v stredu výsledky najnovšieho prieskumu banky Credit Suisse a CFA Society Switzerland.

Podľa prieskumu sa index dôvery investorov, ktorý odráža očakávania analytikov a finančných expertov v súvislosti s vývojom švajčiarskej ekonomiky v najbližších šiestich mesiacoch, v apríli znížil na 7,2 bodu zo 16,7 bodu v marci. Hodnota indexu je tak najnižšia od októbra 2016.

Väčšina respondentov zároveň uviedla, že neočakáva žiadne výraznejšie zmeny ekonomickej situácie vo Švajčiarsku počas nasledujúcich šiestich mesiacov. A väčšina analytikov považuje riziko obchodnej vojny za všeobecne nízke.

Okrem toho prieskum ukázal, že väčšina oslovených analytikov predpokladá zvýšenie dlhodobých úrokových sadzieb vo Švajčiarsku.

Približne polovica účastníkov prieskumu predpovedala zrýchľovanie inflácie vo Švajčiarsku aj v eurozóne v nasledujúcich šiestich mesiacoch.