Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

E. Tomáš: Prioritou vlády zostáva zamestnať slovenských občanov

Na snímke vpravo minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) prichádza na výjazdové zasadnutie vlády SR 26. marca 2024 v Galante. Foto: TASR Henrich Mišovič

Otvoriť slovenský pracovný trh aj pre pracovníkov z tretích krajín má pomôcť novela zákona o pobyte cudzincov.

Bratislava 27. marca (TASR) - Pri zamestnávaní ľudí zo zahraničia má Slovensko záujem nájsť pracovníkov na také profesie, na ktoré nevie nájsť zamestnancov na domácom pracovnom trhu. Prioritou vlády však zostáva v prvom rade zamestnávať slovenských občanov. Po stredajšom rokovaní vlády v Galante to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Vláda v stredu schválila novelu zákona o pobyte cudzincov, ktorá v kombinácii s novelou zákona o službách zamestnanosti má podľa Tomáša uľahčiť prístup pracovníkov z tretích krajín na náš pracovný trh. "Máme záujem prioritne o takých ľudí, ktorí zaplnia nedostatkové profesie, respektíve profesie, ktoré nedokážeme obsadiť. Chcem zdôrazniť, že stále bude na prvom mieste a prioritou vlády zamestnanie slovenského občana," doplnil minister práce.

Pripomenul tiež, že rezort práce rozbieha v týchto dňoch viacero programov na pomoc nezamestnaným. Hoci je podľa Tomáša nezamestnanosť na historických minimách, stále je tu 140.000 nezamestnaných, z ktorých polovica je dlhodobo bez práce.

Otvoriť slovenský pracovný trh aj pre pracovníkov z tretích krajín má pomôcť novela zákona o pobyte cudzincov. Ako priblížil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), novela zákona má zásadným spôsobom skrátiť lehoty pri prijímaní pracovníkov zo zahraničia a pomôcť dostať zahraničných pracovníkov na slovenský trh.

"Hlavným účelom bolo, aby trh práce vedel dostať zamestnancov, ktorých dnes nevieme nájsť na našom pracovnom trhu," priblížil minister vnútra.