Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

ECB: Európska únia by mala začať uvažovať o regulácii bitcoinu

Na archívnej snímke Ewald Nowotny. Foto: TASR/AP Photo

Prudké posilnenie najznámejšej digitálnej meny vyvolalo mnoho otázok, napríklad aká je jej reálna hodnota.

Viedeň 11. decembra (TASR) - Európska únia (EÚ) musí uvažovať o regulácii bitcoinu, myslí si člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny. Za hlavný dôvod považuje riziko prania špinavých peňazí.

Kurz bitcoinu vyskočil z približne 1000 USD na začiatku tohto roka na vyše 16.000 USD a termínované kontrakty na bitcoin, s ktorými sa začalo obchodovať v nedeľu (10.12.), stúpli o vyše 20 % až na 18.700 USD (15.925,74 eura).

Prudké posilnenie najznámejšej digitálnej meny vyvolalo mnoho otázok, napríklad aká je jej reálna hodnota, alebo či to nie je bublina, a centrálni bankári sa obávajú, že budú čeliť kritike, ak sa tento zatiaľ neregulovaný trh zrúti.

"Už len z dôvodu rozsahu je čoraz nevyhnutnejšie, aby sme diskutovali, či a v akej forme sú v tomto prípade potrebné regulácie," uviedol Nowotny, ktorý je guvernérom rakúskej centrálnej banky. Mimoriadne dôležitá je podľa neho diskusia o tom, do akej miery je tu relevantná otázka regulácie, ktorá by bránila praniu špinavých peňazí.

Keďže aj malé finančné inštitúcie sú prísne kontrolované ohľadom prania špinavých peňazí, nedáva zmysel, aby ani veľké bitcoinové transakcie nepodliehali podobnej kontrole, uviedol Nowotny, aj keď podľa neho toto je skôr záležitosť Európskej únie než ECB. Myslí si však, že je to stále relatívne malý trh v porovnaní s tradičnými menami, takže tento problém neohrozuje aktuálny monetárny systém.

(1 EUR = 1,1742 USD)