Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

ECB: Väčšina veľkých bánk nedostatočne prihliada na dekarbonizáciu

Ilustračná snímka Foto: TASR

ECB už roky tlačí na banky v menovej únii, aby zohľadňovali klimatické aspekty pri poskytovaní úverov a hodnotení rizík.

Frankfurt nad Mohanom 23. januára (TASR) - Väčšina veľkých bánk v eurozóne nevie prispôsobiť svoje podnikanie dekarbonizácii hospodárstva, a preto čelí zvýšenému finančnému, reputačnému a právnemu riziku, uviedla v utorok Európska centrálna banka (ECB). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

ECB už roky tlačí na banky v menovej únii, aby zohľadňovali klimatické aspekty pri poskytovaní úverov a hodnotení rizík, veritelia však jej varovania a hrozby dodatočných kapitálových požiadaviek nerešpektovali.

Analýza 95 bánk, ktoré pokrývajú 75 % úverov v eurozóne, ukazuje, že v súčasnosti sú úverové portfóliá bánk vo výraznom nesúlade s cieľmi Parížskej dohody, čo vedie k zvýšeným rizikám prechodu na dekarbonizáciu pre približne 90 % týchto bánk, uviedol Frank Elderson, člen Rady guvernérov ECB.

Celková úverová angažovanosť bánk voči podnikom s aktívami v sektoroch ropy a plynu, uhlia, výroby elektrickej energie, automobilového priemyslu, ocele a cementu, je pomerne malá. V hodnote približne 189 miliárd eur podľa ECB predstavuje približne 5 % celkových úverov poskytnutým firmám.

Banky dostali čas do konca roka 2024, aby splnili požiadavky ECB na zverejňovanie informácií o klíme vrátane toho, do akej miery sa odchyľujú od očakávanej dekarbonizácie. V prípade nesplnenia môžu čeliť dodatočným kapitálovým požiadavkám zo strany ECB.

"Plánovanie prechodu sa musí stať základným kameňom štandardného riadenia rizík, pretože je len otázkou času, kedy sa plány prechodu stanú povinnými," zdôraznil Elderson.