Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Egypt potrebuje úver od Medzinárodného menového fondu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ekonomická situácia Egypta sa zhoršuje, devízové rezervy štátu klesli na kritickú úroveň.

Káhira 7. apríla (TASR) - Ekonomická situácia v Egypte je čoraz horšia. Informuje o tom Reuters s odvolaním sa na ministra plánovania Ašrafa al-Arábího a jeho rozhovor pre štátnu egyptskú agentúru MENA.

Egypt po dvoch rokoch politických nepokojov zápasí s hospodárskou krízou a vysokým rozpočtovým deficitom. Devízové rezervy štátu klesli na kritickú úroveň, čo sa prejavuje v znížení schopnosti dovážať najmä pšenicu a palivá. Na konci marca boli jeho finančné rezervy len 13,4 miliardy USD (10,35 miliardy eur) a voči februáru sa znížili o 100 miliónov USD. Suma nestačí ani na zaplatenie dovozov na tri mesiace.

Medzinárodný menový fond (MMF) obnovil dlho odkladané rokovania o úvere 4,8 miliardy USD pre Káhiru v stredu (3.4.). Ak by ho krajina dostala, posilnil by sa jej finančný potenciál a zrejme by sa jej otvorili možnosti na získanie väčších zahraničných investícií.

Minister Arábí označil priebeh rokovaní s MMF za pozitívny. Predpokladá, že by sa mohli úspešne skončiť do dvoch týždňov. Predstaviteľ MMF sa k rokovaniu nevyjadril, nekomentoval ani termín ich možného skončenia.

Káhira dosiahla predbežnú dohodu s MMF o úvere ešte vlani v novembri. Prezident Muhammad Mursí však zastavil realizáciu dohodnutých ekonomických opatrení v čase, keď vznikli v krajine nepokoje v súvislosti s jeho rozhodnutím rozšíriť si vlastným dekrétom právomoc. Prezident zrušil zvýšenie daní na tovary a služby.

Od novembra sa finančná situácia Egypta výrazne zhoršila, prehĺbil sa jeho rozpočtový schodok. Národná mena, egyptská libra, stráca hodnotu na čiernom trhu najmä voči doláru. Štátnemu rozpočtu začínajú chýbať príjmy zo zahraničného cestovného ruchu, ktorý v posledných mesiacoch silno upadol.

Egypt musí dokázať, že chce reformy

Nespokojní Egypťania vyšli do ulíc.
Foto: TASR/AP Photo
Egypt musí MMF presvedčiť, že vážne chce uskutočniť reformy, ktoré by viedli k hospodárskemu rastu a ktoré by vyriešili neželateľný vzostup rozpočtového schodku. Vyžaduje si to však zvýšenie daní a politicky riskantné zníženie štátnych subvencií cien palív a potravín, a to vrátane chleba.

Krátko pred príchodom misie MMF do Káhiry oznámila vláda zvýšenie ceny plynu vo fľašiach. Premiér Hišám Kandíl v piatok (5.4.) v televíznom vystúpení povedal, že krajina musí racionalizovať spotrebu energií. Je to jej "národná povinnosť", ktorá nemá nič spoločné s rokovaním o úvere od MMF.

Obhajoval rozhodnutie zvýšiť cenu fľaše plynu, na ktorom si Egypťania varia, z 5 na 8 egyptských libier (1,7 USD). Poukázal na to, že vládne rozhodnutie je veľmi mierne, lebo na čiernom trhu sa za fľašu platí 20 až 40 egyptských libier.

Podľa mnohých pozorovateľov premiér svojím vystúpením pripravoval Egypťanov na realizáciu záverov dohody vlády s MMF o podmienkach poskytnutia úveru.