Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

EIB poskytne gréckym firmám úvery v hodnote 1,44 miliardy eur

Grécko Foto: TASR/AP

Európska investičná banka uvoľní úvery pre malé a stredné grécke firmy v priebehu najbližších troch rokov.

Atény 21. júla (TASR) - Európska investičná banka (EIB) poskytne úvery gréckym firmám v celkovej hodnote 1,44 miliardy eur. To by mal byť stimul pre celú ekonomiku krajiny, ktorá sa nachádza v kríze, informovalo dnes grécke ministerstvo financií.

Grécke banky sú závislé od hotovosti, ktorú im poskytuje Európska centrálna banka (ECB), a nie sú ochotné financovať iné, okrem najväčších firiem. Preto Atény a Európska únia (EÚ) tlačili na EIB, aby pomohla gréckym firmám.

EIB sa tomu niekoľko mesiacov vyhýbala z obáv, že jej angažovanosť v Grécku bude príliš veľká. Krajine stále hrozí riziko neriadeného bankrotu, čo by malo za následok, že bude musieť opustiť eurozónu. Financovanie projektov v Grécku zo strany EIB tento rok kleslo len na 10 miliónov eur, uviedol grécky minister financií Jannis Stournaras po stretnutí so šéfom EIB Wernerom Hoyerom.

"EIB čo najskôr reaktivuje svoje aktivity v Grécku," uviedol Stournaras. "Zdá sa, že ešte existujú aj dobré správy v tejto krajine," povedal minister rozvoja Costis Hatzidakis, ktorý sa tiež zúčastnil na stretnutí.

Atény zúfalo hľadajú spôsoby, ako naštartovať svoju ekonomiku, ktorá je už piaty rok v kríze. Úsporné opatrenia, ktoré sú spojené so záchrannými programami od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF), v posledných dvoch rokoch stiahli ekonomiku do najdlhšej a najhlbšej recesie od druhej svetovej vojny. Grécky hrubý domáci produkt (HDP) vlani klesol o 6,9 %, čo je povojnový rekord. Investície sa prepadli až o 20 %. Predpokladá sa, že grécke ekonomika v období od roku 2008 do 2012 klesne o pätinu.

EIB uvoľní úvery pre malé a stredné grécke firmy v priebehu najbližších troch rokov, pričom grécke banky využije ako prostredníkov. EIB tiež pomôže Grécku pri výstavbe ciest, zahraničných investíciách a privatizačných projektoch, povedal Hatzidakis bez uvedenia detailov.