Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

EK zverejnila produkty z USA, na ktoré sa budú vzťahovať odvetné clá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na zozname produktov, ktorým hrozia clá v EÚ vo výške 20 miliárd USD (17,69 miliardy eur), sú aj ryby a tabak a tiež kufre, uteráky, lietadlá, vrtuľníky, traktory alebo herné konzoly.

Brusel 17. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) zverejnila v stredu zoznam širokej škály produktov z USA od včelieho vosku až po automobilové súčiastky, na ktoré sa budú vzťahovať odvetné clá v rámci sporu o dotácie pre výrobcov lietadiel na oboch stranách Atlantiku.

Spojené štáty a Európska únia (EÚ) vedú už takmer 15 rokov spor na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) o dotácie poskytnuté americkému výrobcovi lietadiel Boeing a jeho európskemu konkurentovi Airbus.

Na zozname produktov, ktorým hrozia clá v EÚ vo výške 20 miliárd USD (17,69 miliardy eur), sú aj ryby a tabak a tiež kufre, uteráky, lietadlá, vrtuľníky, traktory alebo herné konzoly.

„Európske spoločnosti musia byť schopné konkurovať za spravodlivých a rovnakých podmienok. Musíme naďalej brániť rovnaké podmienky pre náš priemysel,“ uviedla vo vyhlásení eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová.

Po čiastočnom víťazstve oboch strán teraz každá žiada od WTO ako arbitra, aby určil výšku protiopatrení, ktoré môžu uložiť druhej strane.

Európa si nárokuje 12 miliárd USD a USA si nárokujú 11 miliárd USD. Konečná suma, o ktorej rozhodne Svetová obchodná organizácia, bude pravdepodobne oveľa nižšia ako požiadavky EÚ a USA.

Obchodný spor Boeing - Airbus sa ťahá už 14 rokov. EÚ a USA sa vzájomne obviňujú, že od 90. rokov minulého storočia poskytovali obom koncernom nelegálnu štátnu pomoc. Malmströmová trvá na tom, že EÚ chce spor priateľsky uzavrieť.

„Aj keď musíme mať pripravené protiopatrenia pre prípad, že nebude iná cesta, stále si myslím, že medzi dôležitými partnermi, ako sú EÚ a USA, by mal prevládať dialóg,“ povedala.

Americký prezident Donald Trump po nástupe do funkcie v roku 2016 presadzuje protekcionizmus a pohrozil Bruselu, že zavedie clá na dovoz automobilov zo starého kontinentu.

EÚ v snahe vyhnúť sa obchodnej vojne a upokojiť Trumpa v pondelok (15. 4.) schválila začatie formálnych rokovaní o obchode s USA.

Vlani v júli sa Trump nečakane dohodol s predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom na prímerí v obchodnom spore, kým obe strany rokujú o riešení. USA však vlani zaviedli clá na dovoz ocele a hliníka z Európy.

Úspech týchto obchodných rozhovorov ale vyvoláva čoraz väčšie pochybnosti, pretože EÚ trvá na tom, aby poľnohospodárske výrobky neboli súčasťou dohody.

Spor medzi EÚ a USA však zatienil ešte väčší konflikt Trumpa s Čínou, ktorý otriasol aj celým svetovým hospodárstvom.

(1 EUR = 1,1305 USD)