Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ekonomika eurozóny sa v druhej polovici roka stabilizuje

Budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte. Foto: TASR/AP

Diskusie počas minulotýždňového jarného zasadnutia Medzinárodného menového fondu (MMF) ukázali, že vyhliadky Číny sú o niečo lepšie, než sa predpokladalo, povedal guvernér rakúskej centrálnej banky.

New York 17. apríla (TASR) - Nie je pravdepodobné, že Európska centrálna banka (ECB) v júni výrazne zníži svoju prognózu rastu eurozóny. Ekonomika regiónu by sa totiž mala v druhej polovici tohto roka prinajmenšom stabilizovať, uviedol člen Rady guvernérov ECB Ewald Nowotny.

Diskusie počas minulotýždňového jarného zasadnutia Medzinárodného menového fondu (MMF) ukázali, že vyhliadky Číny sú o niečo lepšie, než sa predpokladalo, povedal guvernér rakúskej centrálnej banky. "Dá sa očakávať, že sa vyrieši obchodný konflikt medzi USA a Čínou. Takže v súčasnosti máme signály nádeje na druhú polovicu roka 2019," doplnil.

Nowotny sa pripojil k viacerým predstaviteľom ECB vrátane jej šéfa Maria Draghiho, ktorí v uplynulých dňoch vyjadrili opatrný optimizmus týkajúci sa ekonomiky eurozóny. Očakávajú, že v druhej polovici tohto roka sa začne zotavovať, s čím počítajú aj aktuálne prognózy.

ECB už odsunula začiatok sprísňovania menovej politiky a je prakticky isté, že úrokové sadzby už tento rok nezvýši. ECB tiež ohlásila nový program dlhodobých lacných úverov pre banky.