Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

J. LEŠINSKÝ: Jaguar je poslednou veľkou automobilovou investíciou v SR

Foto: Printscreen TABLET.TV

Slovensko bude mať zrejme štvrtú automobilku, Jaguar Land Rover. O dôsledkoch príchodu tejto investície pre slovenskú ekonomiku hovoril v relácii Ekonomika Tu a Teraz Ján Lešinský z STU.

Bratislava 10. septembra (TABLET.TV) - Príchod ďalšej automobilky je pre slovenskú ekonomiku dobrá správa. Zároveň ide o poslednú veľkú automobilovú investícu v tomto desaťročí, ktorá vytvára tisíce nových pracovných miest.

„Po roku 2020 nastane výrazná robotizácia výroby, ktorá zníži potrebu ľudskej pracovnej sily minimálne o polovicu,“ povedal Lešinský. Pozitívom je, že automobilka, ktorá má sídliť v blízkosti Nitry, bude vyrábať nový typ automobilu.

Lešinský sa neobáva, že štvrtá automobilka zvýši závislosť slovenskej ekonomiky od jedného priemyselného odvetvia. „Už neplatí tradičný pohľad na automobilový priemysel, že je to v podstate len strojárstvo. Moderné autá majú komponenty vyrábané aj v chemickom, či elektrotechnickom priemysle. Veď software si vyžaduje až 20 miliónov riadkov príkazov,“ dodal Lešinský.

Nový závod na výrobu automobilov pri Nitre s kapacitou 150.000 až 300.000 kusov vozidiel ročne vytvorí 2000 až 4000 nových pracovných miest. Predpokladané investičné náklady sú v zámere vyčíslené na viac ako 1 miliardu eur.


EKONOMIKA Tu a teraz 2015-09-10 by terazmedia