Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Európska komisia schválila prevzatie časti firmy Innogy koncernom E.ON

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

E.ON ponúkol, že predá elektrárenské a plynárenské aktivity Innogy v Česku rovnako ako predaj časti elektrárenských aktivít v Maďarsku a niektorých aktivít v Nemecku.

Brusel 17. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) schválila dohodu nemeckých koncernov RWE a E.ON týkajúcu sa rozdelenia dcérskej firmy RWE, Innogy. E.ON môže prevziať jej časť, ak splní stanovené podmienky.

Oba koncerny sa dohodli na rozdelení Innogy a kompletne novom rozdelení jej aktivít. E.ON v rámci zložitej dohody s RWE o výmene majetku získa aktíva Innogy v oblasti distribučných sietí a maloobchodného predaja koncovým zákazníkom. RWE zasa zlúči operácie E.ON-u a Innogy v oblasti obnoviteľných zdrojov.

EK dala v utorok zelenú koncernu E.ON, ktorý môže prevziať dohodnuté časti Innogy. Ako dôvod schválenia uviedla, že akvizícia nezníži výber a nespôsobí nárast cien. Komisia už predtým RWE schválila prevzatie operácií v oblasti výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov a jadra od koncernu E.ON.

Dlhoroční konkurenti si tak už nebudú konkurovať. Z RWE bude producent elektriny, ktorú bude predávať na veľkoobchodnom trhu. E.ON nebude mať vlastné elektrárne a sústredí sa na distribúciu a predaj elektriny a plynu domácnostiam a firmám. Oba koncerny budú takisto úzko previazané, keďže RWE v rámci transakcie získa 16,7 % v spoločnosti E.ON.

"Je nutné, aby domácnosti a firmy v Európe mohli kupovať elektrinu a plyn za konkurenčné ceny. Môžeme dnes schváliť akvizíciu Innogy firmou E.ON, pretože záväzné sľuby, ktorá dal E.ON, zaistia, že fúzia nebude mať v krajinách, kde tieto spoločnosti pôsobia, za následok menší výber a zvýšenie cien," uviedla komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

E.ON ponúkol, že predá elektrárenské a plynárenské aktivity Innogy v Česku rovnako ako predaj časti elektrárenských aktivít v Maďarsku a niektorých aktivít v Nemecku. EK schválila prevzatie časti operácií Innogy pod podmienkou, že E.ON tieto sľuby splní.