Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Envirorezort k Svetovému dňu vody:Aj SR má problém s odpadovými vodami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Na verejnú kanalizáciu bolo podľa rezortu v roku 2015 napojených zhruba 66 percent obyvateľov Slovenska. Objem vypúšťaných odpadových vôd však vďaka budovaniu čističiek a kanalizácii postupne klesá.

Bratislava 22. marca (TASR) - Na Slovensku je stále veľa obydlí s domovými žumpami, z ktorých je ich obsah vypúšťaný trativodmi do cestných rigolov a obecných potokov, čím sa výrazne znehodnocuje životné prostredie. Na verejnú kanalizáciu bolo podľa envirorezortu v roku 2015 napojených zhruba 66 percent obyvateľov Slovenska. Na problematiku odpadových vôd upozorňuje dnešný Svetový deň vody.

Objem vypúšťaných odpadových vôd vďaka budovaniu čističiek a kanalizácii postupne klesá. "V roku 2015 sa produkcia odpadových vôd znížila o vyše 43 percent oproti roku 2000. Taktiež kvalita pitnej vody na Slovensku dlhodobo vykazuje vysokú úroveň, až 99,7 percenta. Počet obyvateľov zásobovaných vodou z verejných vodovodov v roku 2015 dosiahol 88,3 percenta," povedal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Ministerstvo pri príležitosti Svetového dňa vody 2017 už tradične predstaví na výstave CONECO – RACIOENERGIA – VODA, ktorá potrvá do soboty 25. marca, činnosť rezortu a jeho organizácií. Pripravené sú aj najnovšie informácie z Operačného programu Kvalita životného prostredia, projekty LIFE a názorné ukážky vodohospodárov, geológov a meteorológov.

Pri príležitosti Svetového dňa vody otvorí verejnosti svoje brány aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v Bratislave, vrátane jeho regionálnych pracovísk v Banskej Bystrici, Košiciach, Žiline a Poprade – Gánovciach. Odborníci na hydrológiu, meteorológiu a klimatológiu budú pripravení odpovedať na otázky súvisiace s kvalitou vody a ovzdušia. Viac informácií je na webovej stránke SHMÚ.

TASR informácie poskytol odbor komunikácie envirorezortu.