Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

EÚ dala Maďarsku mesiac na zmenu sporných zákonov

Sídlo Maďarskej centrálnej banky v Budapešti.Foto: TASR/AP

Maďarsko vlani schválilo viaceré zákony, ktoré sú v rozpore s pravidlami únie. Týka sa to najmä zákona o centrálnej banke a justícii.

Brusel 7. marca (TASR) - Európska komisia (EK) stupňuje tlak na Maďarsko. Brusel poskytol vláde v Budapešti mesiac na to, aby zmenila kontroverzné zákony a vyhla sa tak predvolaniu pred Európsky súdny dvor.

Okrem toho je zrušenie sporných zákonov aj podmienkou začatia rokovaní s Európskou úniou (EÚ) a Medzinárodným menovým fondom (MMF) o novej tzv. stabilizačnej úverovej linke.

Maďarsko sľúbilo EK, že zruší kontroverzný zákon o centrálnej banke a zabezpečí jej nezávislosť. Podľa hovorkyne Pie Ahrenkilde-Hansenovej komisia však žiada viac podrobností o tom, ako to chce dosiahnuť. Opatrenia, ktoré doteraz vláda v Budapešti prijala, totiž "neodstránili všetky pochybnosti komisie", dodala.

Maďarsko vlani schválilo viaceré zákony, ktoré sú v rozpore s pravidlami únie.

Týka sa to najmä zákona o centrálnej banke a justícii. Budapešť sa pritom pred 3 mesiacmi obrátila na Brusel a MMF so žiadosťou o nový úver.

Podmienkou takejto pôžičky sú ale prísne úsporné opatrenia a dozor veriteľov nad ich dodržiavaním. Práve to bol dôvod, pre ktorý vláda premiéra Viktora Orbána v roku 2010 razantne prerušila kontakty s inšpektormi MMF a EÚ.

Ak chce Budapešť získať nový úver, musí splniť podmienky EK, vrátane zrušenia kontroverzných zákonov. V niektorých bodoch preto ustúpila, ale v iných trvá na svojom.