Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

EÚ požaduje od Trumpa jasné rozhodnutie o clách

Európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová, archívna snímka Foto: TASR/AP

EÚ má zatiaľ do 1. júna výnimku z ciel na dovoz ocele a hliníka do USA.

Berlín 19. mája (TASR) - Európska únia (EÚ) požaduje v obchodnom spore od amerického prezidenta Donalda Trumpa jasné rozhodnutie. "Aby som to povedala jasne: Pre naše firmy je oveľa lepšie, aby teraz mali zlé rozhodnutie a jasno, ako možno raz vyhliadky na zlepšenie," povedala v rozhovore pre Spiegel európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová. Táto neistota má už teraz negatívny vplyv na európsku ekonomiku.

EÚ má zatiaľ do 1. júna výnimku z ciel na dovoz ocele a hliníka do USA, ktorými Trump reagoval podľa svojho názoru na neférové obchodné praktiky iných krajín. Únia mala najprv výnimku do začiatku mája, ktorá bola potom predĺžená o jeden mesiac.

"Mám dojem, že sa prijme trvalé rozhodnutie v jednom alebo druhom smere," uviedla Malmströmová, ktorá v uplynulých týždňoch asi desaťkrát telefonovala s americkým ministrom obchodu Wilburom Rossom. "Dala som úplne jasne najavo, že chceme dostať trvalú výnimku z ciel." Konečné rozhodnutie však nakoniec prijme Trump. "Už sme videli, že môže byť akékoľvek," dodala.