Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Počet zadržaných falzifikátov eurobankoviek vzrástol o štvrtinu

Foto:

V hodnotenom období bol najväčší výskyt falzifikátov nominálnej hodnoty 100 eur, ktoré spolu s 50-eurovými bankovkami tvorili až 75 % z celkového počtu zadržaných falzifikátov.

Bratislava 19. júla (TASR) - V 1. polroku 2013 bolo na území Slovenskej republiky zadržaných 979 kusov falzifikátov eurových bankoviek. V porovnaní s rovnakým obdobím vlani tak počet takýchto zadržaných bankoviek vzrástol takmer o štvrtinu. Okrem jedného falzifikátu boli všetky odhalené v hotovostnom peňažnom obehu. Informovala o tom dnes Národná banka Slovenska (NBS).

"V hodnotenom období bol najväčší výskyt falzifikátov nominálnej hodnoty 100 eur, ktoré spolu s 50-eurovými bankovkami tvorili až 75 % z celkového počtu zadržaných falzifikátov. Podiel falzifikátov 20-eurových bankoviek výrazne poklesol a dosiahol necelých 10 %," uviedla NBS s tým, že kvalita týchto falošných bankoviek bola dobrá, ale možno ich odhaliť aj bez použitia technických pomôcok.

Ešte väčší počet ako u bankoviek dosiahli zadržané falšované mince. "V 1. polroku 2013 bolo na území Slovenska zadržaných 3216 kusov falzifikátov eurových mincí, čo predstavuje v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, v ktorom bolo zachytených 896 kusov falzifikátov, nárast o 259 %. Najčastejšie zadržanými falzifikátmi boli mince v nominálnej hodnote 2 eurá. Napriek nárastu falzifikátov však možno konštatovať, že ich podiel v porovnaní s celkovým počtom eurových mincí v obehu je veľmi nízky," konštatovala NBS. Práve u bankoviek je ale ťažšie odhaliteľná ich pravosť. Z hľadiska kvality vyhotovenia falzifikátov euromincí ide totiž podľa NBS v prevažnej miere o falzifikáty s dobrou a veľmi dobrou technickou úrovňou vyhotovenia.

Popularita eura medzi falšovateľmi sa zvyšuje


Popularita spoločnej európskej meny rastie, minimálne medzi kriminálnikmi. Svedčia o tom údaje o falšovaní eurobankoviek, konštatuje agentúra Reuters s odvolaním sa na Európsku centrálnu banku (ECB).

Konkrétne, celkový objem falošných eurobankoviek v 1. polroku 2013 vzrástol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka viac ako o štvrtinu na 317.000 kusov a dosiahol najvyššiu úroveň od roku 2010.

Podľa ECB to však nie je dôvod, aby sa začala verejnosť obávať, že v rukách bežného spotrebiteľa skončí falošná bankovka.

"Riziko získania falošnej bankovky je veľmi nízke," tvrdí ECB vo svojom vyhlásení a dodáva, že v obehu je momentálne 15,1 miliardy eurobankoviek.

Najčastejšími terčmi falšovateľov sú 20 a 50-eurové bankovky, ktoré sa podieľajú viac ako 80 % na celkovom objeme falošných eurobankoviek.

No zatiaľ čo popularita eura medzi kriminálnikmi stúpa, jej podiel na rezervných menách a na finančných trhoch klesá v dôsledku dlhovej krízy.