Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Euro bolo v roku 2011 druhou najsilnejšou menou na svete

Foto: TASR/AP

V porovnaní s americkým dolárom, však spoločná európska mena stále ťahá za kratší koniec, keď dolár bol vlani zastúpený 62,1 percentami v celosvetových zásobách zahraničných valút.

Brusel 11. júla (TASR) - Európska spoločná mena euro si v roku 2011 udržala pozíciu druhej najsilnejšej svetovej meny, a to aj napriek hlbokej dlhovej kríze, ktorá už vlani otriasala niektorými členskými štátmi eurozóny. Túto informáciu dnes potvrdila výročná správa Európskej centrálnej banky (ECB).

"Medzinárodná pozícia eura zostala relatívne stabilná v roku 2011," povedal dnes predseda ECB Mario Draghi pri prezentácii výročnej správy s názvom "Medzinárodná úloha eura."

Podľa tejto správy došlo vo svetových zásobách zahraničnej meny - čiže u investorov mimo krajín eurozóny - k miernemu poklesu eura na sklonku roka 2011. Ak na konci roku 201O bola mena euro vo svetových zásobách valút zastúpená podielom 25,4 percent, koncom roku 2011 to bolo 25 percent. Podľa správy ECB, k miernemu poklesu - po prvom stabilnom semestri - došlo práve kvôli prehĺbeniu finančnej a dlhovej krízy v eurozóne v druhej polovici roka 2011.

Avšak na globálnej úrovni, dlhová kríza v eurozóne nenaštrbila postavenie eura ako druhej najsilnejšej meny na svete, uvádza sa vo výročnej správe ECB.

V porovnaní s americkým dolárom, však spoločná európska mena stále ťahá za kratší koniec, keď dolár bol vlani zastúpený 62,1 percentami v celosvetových zásobách zahraničných valút (v roku 2010 to bolo 62,2 percent).

Správa ECB však upozorňuje, že medzinárodný menový systém má tendencie zmeniť sa z bipolárneho (dolár-euro) na tripolárny, keď čínsky jüan (renminbi) získava čoraz silnejšie pozície na medzinárodnej scéne, najmä však v ázijskom priestore.