Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Euro kleslo oproti jenu na vyše 11,5-ročné a doláru na 2-ročné minimum

Foto: TASR/AP

Podľa analytikov najnovší vývoj v Španielsku zvýšil obavy, že dlhová kríza sa šíri ďalej a Madrid pravdepodobne bude musieť požiadať o záchranný balík pre celú ekonomiku.

Londýn 23. júla (TASR) - Euro kleslo oproti japonskému jenu na vyše 11,5-ročné minimum. Dôvodom sú obavy trhov, že dlhové problémy Španielska, štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny, sa zhoršujú.

Kurz eura poklesol dnes v ázijskom obchodovaní na 94,37 JPY/EUR, čo je najnižšia hodnota od novembra 2000.

Nervozita investorov začala rásť potom, ako v piatok (20. 7.) španielsky región Valencia požiadal vládu o finančnú pomoc z nového záchranného fondu určeného práve na pomoc regiónom. To sa odrazilo na raste nákladov Španielska na obsluhu dlhu, ktorá je už považovaná za dlhodobo neudržateľnú. Výnos z kľúčových 10-ročných dlhopisov vzrástol v piatok o štvrť percentuálneho bodu na 7,28 % a hlavný index madridskej burzy Ibex sa prepadol takmer o 6 %, čo bol najväčší prepad za posledné dva roky. Navyše, cez víkend sa k Valencii pridal aj región Murcia.

Podľa analytikov najnovší vývoj v Španielsku zvýšil obavy, že dlhová kríza sa šíri ďalej a Madrid pravdepodobne bude musieť požiadať o záchranný balík pre celú ekonomiku. "Trhy sa obávajú, že Španielsko sa možno nevyhne požiadaniu o pomoc zo záchranného fondu eurozóny alebo z Medzinárodného menového fondu," povedal Justin Harper zo spoločnosti IG Markets. "To znižuje dôveru investorov v euro a svoju pozornosť smerujú radšej do bezpečnejších aktív," dodal.


Európska mena zaznamenala pokles aj oproti doláru

Graf dokumentujúci pád eura v Paríži 13.januára 2012. Kurz eura vtedy klesol oproti doláru na 17-mesačné minimum.
Foto: TASR/AP
V rámci obchodovania na platforme EBS klesla na 1,2093 USD/EUR, čím prvýkrát po viac než dvoch rokoch poklesla pod 1,2100 USD/EUR. Jej kurz sa znížil aj oproti austrálskej a novozélandskej mene.

Pokles zaznamenali aj ázijské akciové trhy, keďže zhoršujúca sa situácia eurozóny môže poškodiť ekonomický rast Ázie. Japonský index Nikkei klesol o 1,9 %, juhokórejský Kospi o 1,8 % a austrálsky ASX 200 zaznamenal pokles o 1,7 %. Eurozóna totiž patrí medzi kľúčové exportné trhy Ázie a investori sa obávajú, že súčasný vývoj môže v najbližšom období znížiť dopyt Európy po tovaroch z tohto regiónu.