Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Euro nie je v nebezpečenstve, tvrdí šéf ECB Mario Draghi

Mrio Draghi Foto: TASR/AP

V rozhovore pre francúzsky denník Le Monde Draghi uviedol, že euro je nezrušitelné.

Paríž 21. júla (TASR) - Euro nie je v nebezpečenstve, aj keď niektoré pesimistické analýzy hovoria o možnosti rozpadu eurozóny, uviedol prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Väčšia finančná, rozpočtová a politická integrácia krajín eurozóny je podľa neho nevyhnutná.

V rozhovore pre francúzsky denník Le Monde Draghi na otázku, či je euro v nebezpečenstve, odpovedal: "Nie, v žiadnom prípade nie je. Vidíme analytikov, ktorí vymýšľajú scenáre explózie eurozóny. Neuvedomujú si však politický kapitál, ktorí politickí lídri investovali do menovej únie, ani podporu Európanov. Euro je nezrušiteľné."

Podľa šéfa ECB sa euro v dlhodobom horizonte musí oprieť o užšiu integráciu krajín eurozóny. "Všetky pohyby smerom k finančnej, rozpočtovej a politickej únii sú pre mňa nevyhnutné a povedú k vytvoreniu nových nadnárodných orgánov."

Európski lídri urobili krok smerom k prehĺbeniu integrácie na júnom summite, na ktorom sa dohodli, že ECB bude mať na starosti dohľad nad bankami eurozóny a záchranný fond ESM bude môcť rekapitalizovať priamo problémové banky.

Podľa Draghiho menová politika ECB a aktivity v oblasti bankového dohľadu musia zostať oddelené, aby sa predišlo konfliktom záujmov. Draghi signalizoval, že bude potrebné vybudovať "nezávislú štruktúru".

Pokiaľ ide o ekonomické vyhliadky eurozóny podľa Draghiho riziko recesie neohrozuje región ako celok. Situácia by sa mala koncom tohto a začiatkom budúceho roka začať zlepšovať.