Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Euro pokračuje v poklese

Foto: TASR/AP

Devízový trh euro-dolár

Frankfurt nad Mohanom 27. júna (TASR) - S približovaním sa summitu Európskej únie (EÚ) sa euro dostáva pod čoraz väčší tlak.

Podvečer sa spoločná mena predávala po 1,2463 USD. Od polovice minulého týždňa oslabila o 3 centy. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2478 (v utorok: 1,2475) USD/EUR.

Prekvapivo jasné odmietnutie spoločného ručenia za dlh v eurozóne nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou trhy prekvapilo. Merkelová v utorok (26. 6.) pred poslaneckým klubom koaličných slobodných demokratov (FDP) vyhlásila, že kým bude žiť, spoločné európske dlhopisy, takzvané eurobondy nebudú. To signalizuje, že na summite EÚ môže prísť ku konfliktu. "Nachádzame sa v koncovke partie o eurozónu," uviedol hlavný analytik Bremer Landesbank Folker Hellmeyer. Merkelová podľa neho implicitne a pravdepodobne nechcene "vyzvala medzinárodné trhy, aby sa k eurozóne obrátili chrbtom".

O ďalšie rozčarovanie investorov sa postarali negatívne správy zo Španielska. Španielskej ekonomike hrozí prehĺbenie recesie. Španielska centrálna banka varovala vo svojej júnovej správe, že v 2. kvartáli zaznamenal hrubý domáci produkt (HDP) väčší prepad než v prvých troch mesiacoch tohto roka. V 1. štvrťroku klesla ekonomika medzikvartálne o 0,3 %. Za 2. štvrťrok banka neuviedla presný údaj, poukázala však na zhoršenie viacerých kľúčových ukazovateľov, ako sú spotrebiteľský dopyt, predaj áut, priemyselná produkcia či export.

Prehlbujú sa aj problémy Talianska. Na dnešnej aukcii talianskych 6-mesačných pokladničných poukážok vyskočil z 2,104 % na 2,957 %, čo je najviac od decembra 2011.