Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Európske burzy dosiahli v piatok prírastky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dax v piatok skončil obchodovanie prírastkom 0,49 % na hodnote 12.011,04 bodu. V 21. týždni však stratil 1,86 %.

Frankfurt nad Mohanom 25. mája (TASR) - Dax, hlavný index akciovej burzy vo Frankfurte nad Mohanom sa v piatok (24. 5.) zotavil zo štvrtkovej veľkej straty a znovu sa dostal nad 12.000 bodov. Index sa dostal do plusu po vyjadrení amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý naznačil, že spor okolo čínskej firmy Huawei sa dá vyriešiť v rokovaniach s Pekingom. Vo Veľkej Británii premiérka Theresa Mayová oznámila, že odchádza z funkcie. Po správe však vzrástli obavy, že krajina opustí EÚ v chaotickej situácii.

Dax v piatok skončil obchodovanie prírastkom 0,49 % na hodnote 12.011,04 bodu. V 21. týždni však stratil 1,86 %.

Index MDax, na ktorom sú kótované akcie stredne veľkých nemeckých firiem, klesol o 0,16 % na 25.160,12 bodu.

Trhový expert Andreas Lipkow z banky Comdirect uviedol, že istá miera nervozity sa zachovala, ale celkovo sa investori predbežne znovu upokojili.

Akcie z oblasti výrobcov čipov a polovodičov klesli prudko po tom, ako pokračuje colný spor medzi dvoma hlavnými svetovými hospodárskymi veľmocami. Spor medzi nimi sa v posledných týždňoch dostal zrejme na svoj vrchol. Situáciu zhoršil aj rast obáv z ďalšieho poklesu svetovej ekonomiky.

V Nemecku sa najviac zhodnotili akcie Deutsche Börse o 1,74 %. Odporúčania expertov, aby akcionári kupovali akcie firmy Hugo Boss, prispeli k ich vzostupu o 0,44 %. Na druhej strane ich odporúčanie, aby sa zbavovali akcií fotovoltaického špecialistu SMA Solar, viedlo k prepadu jeho akcií takmer o 19 %.

Index EuroStoxx 50 v piatok posilnil o 0,71 % na 3350,70 bodu. Francúzsky index Cac 40 a londýnsky index FTSE takisto skončili v pluse.