Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Európska centrálna banka mierne zhoršila odhad rastu ekonomiky

Prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi, archívna snímka Foto: TASR/AP

ECB potom, ako oznámila ponechanie úrokových sadzieb na nezmenenej úrovni a zároveň oficiálne ukončenie programu nákupu aktív, informovala, že rast ekonomiky nedosiahne tento rok 2 %.

Frankfurt nad Mohanom 13. decembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) zhoršila prognózu rastu ekonomiky eurozóny na tento aj budúci rok. Upravila aj odhad v súvislosti s tohtoročnou infláciou, pričom rast spotrebiteľských cien posunula mierne smerom nahor.

ECB potom, ako oznámila ponechanie úrokových sadzieb na nezmenenej úrovni a zároveň oficiálne ukončenie programu nákupu aktív, informovala, že rast ekonomiky nedosiahne tento rok 2 %, ako pôvodne očakávala. Dôvodom je obchodný konflikt medzi Čínou a USA, spor Talianska a EÚ za budúcoročný taliansky rozpočet a pravdepodobný neriadený odchod Británie z EÚ. To všetko negatívne vplýva na aktivity v eurozóne.

Ekonomika eurozóny by mala podľa novej prognózy, ktorú zverejnil prezident ECB Mario Draghi, vzrásť v roku 2018 o 1,9 %. V septembri banka očakávala rast na úrovni 2 %.

ECB zároveň zhoršila odhad vývoja ekonomiky na budúci rok. V septembri počítala na rok 2019 so spomalením rastu na 1,8 %, vo štvrtok ale oznámila, že rast by mal dosiahnuť len 1,7 %. S rovnakým tempom rastu počíta ECB aj pre rok 2020, pričom v roku 2021 predpokladá ďalšie spomalenie na 1,5 %.

Čo sa týka miery inflácie, ECB najnovšie očakáva, že tento rok dosiahne 1,8 %. V septembri ju odhadovala na úrovni 1,7 %. V budúcom roku by sa tempo rastu spotrebiteľských cien malo spomaliť na 1,6 % oproti pôvodne predpokladanej úrovni 1,7 %. Následne sa v roku 2020 inflácia zrýchli na 1,7 % a v roku 2021 na 1,8 %.