Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Eximbanka SR v roku 2018 predpokladá zisk po zdanení 410.000 eur

Budova Eximbanky Foto: TASR

Rozdelenie predpokladaného výsledku hospodárenia bude navrhnuté v rámci uzávierkových prác s cieľom posilnenia obchodných fondov, rezervného fondu a doplnenia sociálneho fondu Eximbanky SR.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Eximbanka SR z rozpočtovanej výšky výnosov a nákladov v roku 2018 predpokladá dosiahnuť zisk po zdanení vo výške 410.000 eur pri celkových prevádzkových výnosoch 11,24 milióna eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu Exportno-importnej banky Slovenskej republiky na budúci rok, ktorý dnes prerokoval a schválil vládny kabinet.

"Rozdelenie predpokladaného výsledku hospodárenia bude navrhnuté v rámci uzávierkových prác s cieľom posilnenia obchodných fondov, rezervného fondu a doplnenia sociálneho fondu Eximbanky SR. Súčasťou rozdelenia disponibilného zisku bude aj návrh na odvod do štátneho rozpočtu," konštatuje sa vo vládnom materiáli.

V ekonomickej oblasti bude podľa materiálu hlavnou úlohou Eximbanky SR v roku 2018 dosiahnuť kladný výsledok hospodárenia odrážajúci projektovanú výšku čistých výnosov z obchodných činností a optimalizáciu prevádzkových nákladov pri zohľadnení externého prostredia a makroekonomických podmienok. Nárast výnosov z obchodných činností v roku 2018 v porovnaní s očakávanou skutočnosťou za rok 2017 je odrazom nárastu obchodných aktivít v rozpočtovom roku.

V návrhu rozpočtu na budúci rok Eximbanka SR predpokladá z obchodných aktivít dosiahnutie čistých výnosov po zohľadnení vplyvu rezerv a opravných položiek 9,58 milióna eur (medziročný nárast o 399.000 eur), z toho bankovými produktmi 7,44 milióna eur a prostredníctvom poisťovacích produktov 2,15 milióna eur.

Rozpočtovaná výška prevádzkových nákladov na rok 2018 bude oproti očakávanej skutočnosti za rok 2017 vyššia o 1,9 %. Tento nárast je spojený s očakávanými úsporami rozpočtovaných prevádzkových nákladov v roku 2017 (o 4 %). Vyššie čerpanie prevádzkových nákladov v roku 2018 je spojené hlavne s nárastom niektorých položiek služieb nemateriálovej povahy, ktoré súvisia so zabezpečením a podporou základných činností Eximbanky SR.