Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Fed zvýšil svoju kľúčovú sadzbu na 22-ročné maximum 5,25 % až 5,50 %

Tlačová konferencia predsedu Fedu Jeroma Powella je vidieť na newyorskej burze cenných papierov v New Yorku, v stredu 26. júla 2023. Foto: TASR/AP

Kľúčová sadzba Fedu sa tak dostala na najvyššiu úroveň od januára 2001.

Washington 26. júla (TASR) - Americká centrálna banka (Fed) po júnovej pauze pokračovala v sprísňovaní menovej politiky. Jej kľúčová sadzba vzrástla na 22-ročné maximum. Vyhlásenie Fedu však nedalo trhu jasný signál, aké bude ďalšie smerovanie menovej politiky.

Menový výbor (FOMC) Fedu v stredu v súlade s očakávaniami zvýšil kľúčovú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu do pásma 5,25 % až 5,50 %.

Fed od marca 2022, keď spustil cyklus sprísňovania, zvýšil úrokové sadzby už jedenásťkrát, pričom kľúčová sadzba za ten čas vzrástla celkovo o 5,25 percentuálneho bodu a dostala sa na najvyššiu úroveň od januára 2001. Minulý mesiac síce cyklus sprísňovania prerušil, aby mohol zhodnotiť vplyv doterajších opatrení v boji proti inflácii. Zároveň však avizoval, že úrokové sadzby tento rok ešte porastú.

Trh vo všeobecnosti počítal so zvýšením hlavnej sadzby a čakal predovšetkým na signály ďalšieho smerovania menovej politiky. Vyhlásenie po zasadnutí však ponúklo len neurčité vyjadrenie, že menový výbor bude naďalej vyhodnocovať dodatočné informácie z ekonomiky a ich dôsledky pre menovú politiku. FOMC zopakoval, že inflácia zostáva zvýšená a rast zamestnanosti označil za "robustný".