Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Fico chce, aby SPP zrušilo valné zhromaždenie

Foto: TASR

Najsilnejšia Smer-SD sa obáva prevodu SPP na jeho dcérsku spoločnosť Eustream.To však odmieta ako minister hospodárstva tak aj samotné SPP.

Bratislava 7. marca (TASR) – Predseda strany Smer-SD Robert Fico vyzýva predstavenstvo Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), a.s., aby právoplatne zrušilo štvrtkové (8. 3.) mimoriadne valné zhromaždenie (MVZ) spoločnosti.

"Chcem vyzvať predstavenstvo SPP, aby okamžite zasadlo a právoplatne zrušilo zajtrajšie (8. 3.) mimoriadne valné zhromaždenie akcionárov SPP, pretože v opačnom prípade môžu vznikať rôzne pochybnosti o konaní týchto predstaviteľov. Je veľmi podstatné, aby o takýchto vážnych rozhodnutiach SPP rokoval s vládou SR," uviedol dnes na tlačovej besede Fico.

"Ak sa má 2 dni pre voľbami prijať rozhodnutie, že SR ako väčšinový akcionár SPP má stratiť kontrolu nad svojím najcennejším majetkom, nemôžeme to nazývať nijako inak, len prípravou na privatizáciu. V budúcnosti by to totiž znamenalo, že o ďalšom odpredaji majetku by už vôbec nerozhodovala SR, ale jeho odpredaj by bol plne v rukách menšinových akcionárov SPP. Je to neuveriteľné, ale 6. februára 2012 so súhlasom pána ministra hospodárstva Juraja Miškova (SaS) bolo valné zhromaždenie s takýmto obsahom zvolané," zdôraznil.

"Najskôr dal (Miškov – pozn. TASR) svojim ľuďom pokyn, aby hlasovali za zvolanie valného zhromaždenia akciovej spoločnosti SPP a aby hlasovali za program jej VZ, na základe ktorého sa tranzitný plynovod z SPP má dostať do vlastníctva dcérskej spoločnosti, čím by štát stratil kontrolu nad rozhodovaním. Ak sa však na to príde, tak zakáže predstaviteľom štátu, aby na VZ SPP išli a aby bolo znefunkčnené," dodal predseda najsilnejšej opozičnej strany.


Fico zároveň privítal iniciatívu prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý požiadal na dnešnom stretnutí premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS), aby "za každú cenu" zastavila plánovaný prevod tranzitného plynovodu v hodnote 1,8 miliardy eur z SPP na jeho dcérsku spoločnosť Eustream.


Reakcia ministra Miškova
minister hospodárstva Juraj Miškov
Foto: TASR/Pavel Neubauer
"Keďže strana Smer-SD nemá pre občanov žiaden program a žiadne riešenia, tak sa zúfalo snaží prekryť túto desivú programovú prázdnotu. A musí pred voľbami vyrábať umelé pseudokauzy, ako je táto o VZ SPP. Robert Fico a Ľubomír Jahnátek vedome klamú a správajú sa ako politickí amatéri," reagoval dnes na Ficove vyjadrenia na tlačovej konferencii šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Juraj Miškov s poukázaním na písomné dokumenty, ktoré sú archivované jednak na rezorte hospodárstva a jednak na Fonde národného majetku SR.

Reakcia SPP " Je vylúčené, že by mohlo prísť k prevodu tohto majetku SPP bez súhlasu SR. Stanovy SPP totiž obsahujú rozsiahlu reguláciu, podľa ktorej je výkon akcionárskych práv voči spoločnostiam Eustream a SPP - Distribúcia podmienený predchádzajúcim súhlasom valného zhromaždenia SPP. Predchádzajúci súhlas valného zhromaždenia SPP je potrebný aj pre nakladanie s tranzitnou sieťou vloženou do spoločnosti Eustream," uviedol v reakcii na slová Roberta Fica hovorca SPP Peter Bednár.

Manažment spoločnosti SPP robí podľa Bednára maximum preto, aby Eustream bol v súlade s termínom daným európskou legislatívou pripravený na certifikáciu. "Samotné rozhodnutie o prechode prepravných aktív je v rukách akcionárov spoločnosti prostredníctvom valného zhromaždenia SPP. Je potrebné opätovne zdôrazniť, že prechod aktív nemá žiadny vplyv na možnosti štátu uplatňovať kontrolu nad týmito aktívami," dodal hovorca SPP.