Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Coeuré varoval štáty západného Balkánu pred závislosťou od eura

Foto: TASR/AP

Nedostatočná flexibilita kurzov sťažuje štátom, ako sú Srbsko, Albánsko alebo Bosna, dosahovanie inflačných cieľov, mieni člen predstavenstva Európskej centrálnej banky.

Sarajevo 23. septembra (TASR) - Krajiny západného Balkánu musia posilniť dôveru verejnosti vo svoje vlastné meny, pretože ich nadmerná závislosť od eura ohrozuje ekonomiky. Upozornil na to člen predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB) Benoit Coeuré.

V regióne, ktorý v uplynulých dekádach zažil vojny, diktatúry, hospodárske krízy a politickú nestabilitu, je viac ako polovica vkladov a úverov denominovaných v eurách. To odráža oslabenie dôvery v domáce meny.

"Ale vysoký stupeň používania cudzej meny má aj veľké nevýhody," povedal Coeuré v Sarajeve. Podľa neho táto neoficiálna "euroizácia" bráni optimálnemu využívaniu nástrojov menovej politiky a môže obmedziť jej celkový manévrovací priestor.

Nedostatočná flexibilita výmenných kurzov sťažuje štátom, ako sú Srbsko, Albánsko alebo Bosna a Hercegovina, dosahovanie inflačných cieľov. A zároveň zvyšuje zraniteľnosť ich bankových sektorov voči náhlym menovým šokom, upozornil Coeuré.

Pripomenul, že môže nastať situácia, keď domácnosti a firmy nebudú zrazu schopné splácať svoje dlhy denominované v cudzej mene a to predstavuje veľké úverové riziko pre banky.

Euro sa v týchto štátoch hojne využíva. Dôvodom je jednak nižšia riziková prirážka a tiež fakt, že miestni obyvatelia, ktorí pracujú v západnej Európe, majú tendenciu posielať domov hotovosť v eurách. To vedie k rastu depozitov v spoločnej európskej mene.

Coeuré dodal, že kľúčom k posilneniu dôvery verejnosti v miestne meny je zabezpečenie nezávislosti centrálnych bánk a ich mandátu, ktorý by bol orientovaný na stabilitu bez konfliktných cieľov.

"Nevýhody neoficiálnej euroizácie si zaslúžia pozornosť politikov," vyhlásil.